Wykonanie
Czasami ochota na domowe
ciasto drożdżowe jest tak wielka, że nic nie jest w stanie jej zaspokoić...poza domowymi drożdżówkami :)Składniki:500 g
mąki40 g
drożdży5 łyżek
cukru100 g
masła1/2 szklanki ciepłego
mleka2
jajka1
żółtkoszczypta
solipowidełko
śliwkowekonfitura z róży (ja mam w wersji domowej)Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski.
Drożdże mieszamy z ciepłym
mlekiem i łyżeczką
cukru - odstawiamy na chwilę.Do miski z
mąką wlewamy
drożdże, roztopione
masło,
cukier,
jajka,
żółtka i
sól. Mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręcznie. Ciasto ma być jednolite i nie może kleić się do rąk. Takie ciasto przekładamy na godzinę do miski, przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu.Wyciągamy ciasto i jeszcze raz wyrabiamy ręcznie, rozwałkujemy go na placek o grubości ok. 1 cm.Powidełko mieszamy z
konfiturą z róży i smarujemy nim placek. Zawijamy w roladę i kroimy plastry około 2 cm szerokości.
Ślimaczki układamy na mocno natłuszczonej formie i smarujemy
białkiem.
Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu: góra - dół.Są pyszne!