ßßß Cookit - przepis na Czosnkowe podpłomyki Nigelli

Czosnkowe podpłomyki Nigelli

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne chlebki. Super jako dodatek. My z mężem jemy je same;) Przepis banalny;) Polecam...
Składniki:
500 g mąki pszennej,
7 g drożdży suszonych
1 łyżka soli,
300-400 ml ciepłej wody,
ok 5 łyżek oliwy,
3 główki czosnku,
Wykonanie:
W misce wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Ma być gładkie i elastyczne. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski wysmarowanej oliwą. Zostawić do wyrośnięcia. Ma podwoić objętość.
Ząbki czosnku położyć na kawałkach folii aluminiowej,odciąć wierzchołki, skropić lekko oliwą, luźno zawinąć tworząc sakiewki i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 40 minut.
Upieczone ząbki wyłuskać, wymieszać.
Gdy ciasto urośnie, podzielić na pół i upiec dwa duże chlebki. Ciasta rozwałkować na prostokąty lub jak wolicie. Przełożyć placki z papierem na blachy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 min.
Na całej powierzchni ciasta zrobić palcami wgłębienia, polać sosem czosnkowym . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 20 min... Smacznego
· /źródło: N.Lawson "How to be a domestic goddess"/
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/czosnkowe-podpomyki-nigelli.html