Wykonanie
Składniki na ciasto:1 szklanka mielonych
migdałów,1 szklanka
otrębów owsianych,1/4 szklanki
cukru trzcinowego,50 g
masła,Składniki na masę1 kg
jabłek,1 gałązka
rozmarynu,1 łyżeczka
cynamonu,1 łyżka
soku z cytryny,2 łyżki
miodu,1 łyżeczka
masła,Do smarowania kokilek:
olej rzepakowy,
otręby owsiane,Przygotowanie:
Jabłka obierz i pokrój w cienkie cząstki.
Rozmaryn posiekaj i podsmaż na łyżeczce
masła. Dodaj pokrojone
jabłka,
cynamon,
miód i
sok z cytryny. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.Kokilki wysmarować
olejem rzepakowym i posypać
otrębami owsianymi. W dużej misce wymieszaj mielone
migdały,
otręby owsiane,
cukier i
masło. Zapełnij kokilki masą jabłeczną do 1/3 wysokości. Następnie nałóż na nie porcje ciasta i dociśnij. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. Smacznego...
/źródło: ,,Rewolucja na talerzu"/