Wykonanie
Deser, który bez wyrzutów sumienia można spałaszować również na śniadanie. Pożywny, pełnowartościowy z mnóstwem witamin i cennych składników, a dodatkowo jego przygotowanie nie zajmie więcej niż 10 minut. Takie desery uwielbiam. Podobną słabość mam do domowej granoli, którą często robię i niestety równie często wyjadam jeszcze ciepłą.
Składniki (na 3 szklanki 250 ml):15 łyżek domowej granoli (przepis tutaj)400 ml
jogurtu greckiego1 łyżka płynnego
miodu2 średnie
jabłka1/2 łyżki
masła1 łyżka
soku z cytryny2 łyżeczki
cukru trzcinowego1/2 łyżeczki
cynamonuJabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić
masło. Dodać
jabłka. Skropić
sokiem z cytryny, dodać
cynamon i
cukier, podlać dwoma łyżkami
wody. Podsmażyć 2-3 minuty, do czasu, aż
jabłka będą miękkie, ale jędrne. Odstawić do wystudzenia.
Jogurt wymieszać z
miodem. W szklanka układać warstwami po 5 łyżek granoli,
jogurt i prażone
jabłka. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu. Smacznego!Rady: Zamiast domowej granoli można użyć podprażonych na suchej patelni
płatków owsianych wymieszanych z
miodem i przestudzonych.