ßßß Cookit - przepis na Mini szarlotka - jesienny przysmak

Mini szarlotka - jesienny przysmak

nazwa

Wykonanie

Jedna porcja ma ok. 330 kcal
Składniki na ciasto:
150 g otrębów owsianych
50 g płatków migdałowych
3 łyżki miodu
50 g masła
1 jajko
Do wysmarowania foremek:
masło
garstka płatków owsianych
Składniki na nadzienie:
2 jabłka
1 gruszka
2 gałązki rozmarynu
3 łyżki miodu
cynamon
łyżeczka masła
łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie nadzienia:
Siekamy rozmaryn i podsmażamy go na łyżeczce masła.
Owoce obieramy ze skóry i kroimy w cząstki.
Do podsmażonego rozmarynu dodajemy jabłka
i gruszkę.
Następnie dodajemy miód oraz wyciskamy łyżeczkę cytryny. Całość smażymy do momentu aż miód się skarmelizuje a owoce zarumienią.
Przygotowanie ciasta:
Do otrębów owsianych dodajemy płatki migdałowe.Następnie dodajemy masło, miód oraz wbijamy jajko. Następnie wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Najwygodniej jest wszystko wymieszać ręką.
Przygotowanie foremek do pieczenia:
Foremki smarujemy masłem i obsypujemy płatkami owsianymi.
Do tak przygotowanych foremek wkładamy nasze wcześniej usmażone w rozmarynie i miodzie owoce i obsypujemy cynamonem. Następnie na jabłka nakładamy ciasto [ z górką :) ]
Tak przygotowaną szarlotkę wkładamy na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
SMACZNEGO!
Źródło:http://ourlittlepassion.blogspot.com/2012/10/mini-szarlotki-jesienny-przysmak.html