Wykonanie
Niewiele jest ciast, na które można sobie pozwolić dbając o linię. Ja bez słodkiego nie wyobrażam sobie życia, dlatego szukam zdrowych alternatyw!Polecam wszystkim program kulinarny "rewolucja na talerzu", w którym właśnie znalazłam przepis na przepyszną szarlotkę bez
mąki!. Jest to zdecydowanie najpyszniejsze ciasto jakie ostatnio
jadłam. Co najważniejsze, bez wyrzutów sumienia:)
Składniki (porcja na małe naczynie żaroodporne):3
jabłka (nieduże)1/2 łyżeczka
masła1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżka
miodusok z 1/2
cytrynykruszonka:5 łyżek
otrębów owsianych5 łyżek mielonych
migdałów30 g
masła2 łyżki
brązowego cukru1 łyżeczkę
mioduPrzygotowanie:Obieramy
jabłka i wrzucamy na rozgrzaną patelnie z
masłem. Następnie obsypujemy
cynamonem i dodajemy
miód. Aby zrównoważyć słodki smak, dodajemy
sok z cytryny. Zostawiamy na patelni jeszcze przez kilka minut i zabieramy się za kruszonkę!Do miski wsypujemy
otręby owsiane, zmielone
migdały i
cukier. Dodajemy miękkie
masło i odrobinę
miodu. Ugniatamy całość dłonią. Do naczynia żaroodpornego wkładamy
mus jabłkowy, a następnie kruszonkę na wierzch. Pieczemy w nagrzanym do 180* piekarniku przez 30minut.Jeśli nie wyobrażacie sobie cieplutkiej szarlotki bez
lodów, pokrójcie 2 bardzo dojrzałe
banany i rozgniećcie widelcem, bądź zmiksujcie w malakserze. Włóżcie na czas pieczenia i ostygnięcia szarlotki do zamrażalnika i gotowe:)