Wykonanie
Kilka lat temu w kawiarni w Goczałkowicach chciałam zamówić ciasto do
kawy. W menu moją uwagę przykuły dwie pozycje " szarlotka " i " jabłecznik ". Zaintrygowana sprawą postanowiłam zapytać obsługę jaka jest różnica
między tymi deserami, uzyskana odpowiedź do dziś wywołuje mój uśmiech, usłyszałam wtedy, że jabłecznik jest, a szarlotki nie ma.Wikipedia natomiast twierdzi, iż jest to jedno i to samo. Co ciekawe, podobnie jak tort Pavlovej, wypiek został stworzony dla Rosjanina, dokładnie dla cara Aleksandra I, przez jego francuskiego cukiernika
Marie-Antoine Carême. Inspiracją do nazwania ciasta charlotte russe (szarlotka rosyjska) była księżna Charlotta Pruska (Aleksandra Fiodorowna, żona cara Mikołaja I, szwagierka Aleksandra I).Ponieważ jabłecznik należy do moich ulubionych ciast, gdy w programie Rewolucja na talerzu spotkałam się z jego nową odmianą zakochałam się w niej natychmiast. Od dwóch lat regularnie gości na moim
stole. Poniższy przepis zawiera modyfikacje, które udało mi się wypracować po jego wielokrotnym wykonaniu.Mini szarlotkiPotrzebne będą:4-6
jabłekgałązka
rozmarynu1 łyżeczka
cynamonu2 łyżki
miodu1 łyżka
soku z cytryny1 szklanka mielonych
otrębów1 szklanka mielonych
migdałów1/4 szklanki
cukrułyżeczka
masła do smażenia oraz 50-80g miękkiego
masła do ciasta10 kokilek
olej i
otręby do wysypania kokilek
Przygotowanie:
jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy w plasterkisiekamy
rozmaryn na
maśle smażymy
jabłka dodając
cynamon,
rozmaryn,
miód i
sok z cytryny, powinno to trwać 5-7 minpatelnię odstawiamy i przygotowujemy kruszonkęmielone
otręby,
migdały,
cukier i miękkie
masło mieszamy, aby sypka część zaczęła się sklejać w średniej wielkości grudkiżaroodporne kokilki smarujemy
olejem i oprószamy
otrębamido tak przygotowanych naczynek nakładamy przesmażone
jabłkana wierzch nakładamy kruszonkę
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 o C przez 15-20 min i gotowe
Jeśli lubimy jabłeczniki z większą ilością
jabłek, można zwiększyć ich liczbę do 10, zmniejszając przy tym ilość
otrębów i
migdałów, wtedy deser będzie bardziej soczysty.Świetnie smakuje podawany na ciepło z
lodami, można jednak spożywać go również na zimno, do 5 dni nic się z nim nie dzieje.Smacznego;)