ßßß Cookit - przepis na Pasta słonecznikowa

Pasta słonecznikowa

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 10 porcji)
- 10 łyżek słonecznika (ok. 100g),
- 5 suszonych pomidorów (ok. 100g),
- ząbek czosnku,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Zalewamy słonecznik wodą i moczymy przez noc (rano słonecznik odcedzamy).
2. Słonecznik miksujemy z pomidorami, czosnkiem i sokiem z cytryny (gdy pasta będzie zbyt gęsta, dodajemy 2-3 łyżki wody).
3. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Pasta jest bogata w:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo,
- witaminę E, która jest antyoksydantem.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 20 g
Energia: 77 , 4 kcal
Białko: 2,9 g
Tłuszcz: 5 , 8 g
Węglowodany: 4 , 8 g
Błonnik pokarmowy : 1 , 2 g
Smaczneg o i zdr o we go
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/08/pasta-sonecznikowa.html