Wykonanie
Składniki(na 1 porcję)- 6 liści
sałaty (ok. 30g)- 6 plasterków
ogórka (ok. 30g),- 2
rzodkiewki (ok. 40g),- 2
pomidory koktajlowe (ok. 40g),- łyżka
kukurydzy (ok. 20g),- 1 kromka
chleba razowego (ok. 30g),- 2 łyżki
tuńczyka z
wody (ok. 60g).- łyżeczka
oleju rzepakowego (ok. 5g),- łyżeczka
oliwy z oliwek (ok. 5g),- łyżeczka tahiny (ok. 5g),-
sok z cytryny.Sposób przygotowania1.
Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki.2.
Rzodkiewkę kroimy w plasterki.3. Kromkę
chleba kroimy w kostkę i rumienimy na
oleju rzepakowym.4. Przygotowujemy sos: mieszamy tahinę z
oliwą i
sokiem z cytryny.5. Na talerzu układamy
sałatę,
ogórka,
pomidorki,
rzodkiewkę,
kukurydzę,
tuńczyka, grzanki i polewamy przygotowanym sosem.
Sałatka jest bogata w:- błonnik pokarmowy, który
daje uczucie sytości,- witaminę C, która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- wapń (pochodzący z tahiny), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,- potas, który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 265 gEnergia: 283 , 9 kcal
Białko: 18,2 gTłuszcze: 14 , 7 gWęglowodany: 24 , 8 gBłonnik pokarmowy : 5 , 1 gSmaczneg o i zdr o we go