Wykonanie
Składniki(na 2 porcje)- 2/5 opakowania
makaronu (ok. 200g),- 2 łyżki
oleju rzepakowego (ok. 20g),- 2
piersi z kurczaka (ok. 200g),- 1
cebula (ok. 40g),- ząbek
czosnku,- 4
suszone pomidory (ok. 80g),- opakowanie
świeżego szpinaku (ok. 150g),- 4 łyżki
jogurtu greckiego (ok. 100g),-
przyprawy:
sól,
pieprz, wędzona
papryka,
curry, sos,
sojowy.Sposób przygotowania1.
Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżce
oleju i ulubionych przyprawach, i smażymy na patelni teflonowej.2.
Cebulę szklimy na łyżce
oleju i dodajemy do niej
szpinak.3.
Suszone pomidory kroimy w kostkę.4. Do
szpinaku dodajemy wyciśnięty przez praskę
czosnek,
pomidory suszone i
kurczaka.5. Całość zagęszczamy
jogurtem greckim (możemy dodać również odrobinę
wody)6.
Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem.
Makaron z sosem
szpinakowym jest bogaty w:- żelazo (pochodzące ze
szpinaku), które jest składnikiem hemoglobiny,- likopen (pochodzący z
suszonych pomidorów), który działa przeciwnowotworowo,- substancje przeciwbakteryjne, pochodzące z
cebuli i
czosnku.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 400 gEnergia: 745 , 1 kcal
Białko: 45,3 gTłuszcze: 23 , 7 gWęglowodany: 94 , 0 gBłonnik pokarmowy : 7 , 5 gSmaczneg o i zdr o we go