Wykonanie
Składniki(na 4 burgery)- 200 g filetu z
łososia,- 4
suszone pomidory (ok. 80g)- 1/3 szklanki
kaszy jaglanej (ok. 60g),-
cebula (ok. 40g),- ząbek
czosnku - 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki,- łyżka
oleju rzepakowego (ok. 10g),-
przyprawy:
sok z cytryna,
sól,
pieprz, wędzona
papryka.Sposób przygotowania1. Usuwamy skórę z
łososia.2.
Łososia i
suszone pomidory siekamy na drobno.3. Siekamy
cebulę i szklimy ją na
oleju rzepakowym.4.
Kaszę jaglaną gotujemy wedle przepisu na opakowaniu i miksujemy na gładką pastę.5. Łączymy ze sobą
kaszę jaglaną, zeszkloną
cebulę,
łososia,
suszone pomidory, wyciśnięty przez praskę ząbek
czosnku i
pietruszkę.6. Całość doprawiamy
solą,
pieprzem,
sokiem z cytryny i wędzoną
papryką.7. Formujemy 4 kotlety.8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony.

Burgery są bogate w:- kwasy omega-3 (pochodzące z
łososia), które działają przeciwzapalnie,- likopen (pochodzący z
pomidorów suszonych), który działa przeciwnowotworowo,- krzem (pochodzący z
kaszy jaglanej), który pozytywnie wpływa na włosy i paznokcie.Wartość odżywcza jednego burgera:

Porcja waży: ok. 110 gEnergia: 220 , 1 kcal
Białko: 12,7 gTłuszcze: 12 , 6 gWęglowodany: 16 , 0 gBłonnik pokarmowy : 1 , 9 gSmaczneg o i zdr o we go