ßßß Cookit - przepis na Burgery z łososia i kaszy jaglanej

Burgery z łososia i kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 4 burgery)
- 200 g filetu z łososia,
- 4 suszone pomidory (ok. 80g)
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej (ok. 60g),
- cebula (ok. 40g),
- ząbek czosnku - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- przyprawy: sok z cytryna, sól, pieprz, wędzona papryka.
Sposób przygotowania
1. Usuwamy skórę z łososia.
2. Łososia i suszone pomidory siekamy na drobno.
3. Siekamy cebulę i szklimy ją na oleju rzepakowym.
4. Kaszę jaglaną gotujemy wedle przepisu na opakowaniu i miksujemy na gładką pastę.
5. Łączymy ze sobą kaszę jaglaną, zeszkloną cebulę, łososia, suszone pomidory, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pietruszkę.
6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i wędzoną papryką.
7. Formujemy 4 kotlety.
8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony.
Burgery są bogate w:
- kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie,
- likopen (pochodzący z pomidorów suszonych), który działa przeciwnowotworowo,
- krzem (pochodzący z kaszy jaglanej), który pozytywnie wpływa na włosy i paznokcie.
Wartość odżywcza jednego burgera:
Porcja waży: ok. 110 g
Energia: 220 , 1 kcal
Białko: 12,7 g
Tłuszcze: 12 , 6 g
Węglowodany: 16 , 0 g
Błonnik pokarmowy : 1 , 9 g
Smaczneg o i zdr o we go
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/06/burgery-z-ososia-i-kaszy-jaglanej.html