Wykonanie
Faszerujemy! Taka faszerowana
papryka świetnie spełnia się w roli obiadu, ale także przystawki. Jest prosta w przygotowaniu a do tego wszystko można uszykować dzień wcześniej a zapiec tuż przed podaniem. Chrupka
papryka napakowana pysznościami? Ja mówię tak!Składniki (na 2 porcje obiadowe / 4 przystawki):-2
czerwone papryki-4 łyżki
brązowego ryżu-1
marchew-6
pieczarek-1/2
pora-2 ząbki
czosnku-pół pęczka
natki pietruszki-2 łyżki
jogurtu naturalnego-
sól,
pieprz do smaku-3 łyżki
oliwy(opcjonalne 4 łyżeczki startego
żółtego sera)
Ryż gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
Papryki myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i ogonki.
Marchew i
pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pora kroimy w plasterki. Przygotowane warzywa smażymy na
oliwie, doprawiamy do smaku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i chwilę podsmażamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną
natkę pietruszki,
jogurt oraz ugotowany
ryż. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowany farsz przekładamy do
paprykowych miseczek (opcjonalnie posypujemy
żółtym serem). Zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!