Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepyszne i chrupiące tartaletki z
jeżynami. Tak naprawdę możecie zastąpić
jeżyny innymi
owocami -
truskawkami,
borówkami,
wiśniami lub
morelami. W wersji bardziej rozpustnej pod
owoce można nałożyć
budyń lub masę
serową, a dopiero później zapiekać pod kratką ciasta. U mnie dziś wersja całkowicie owocowa, dość słodka, a zarazem niezbyt zapychająca. Od razu polecam upiec podwójną porcję, bowiem tartaletki znikają w zastraszająco szybkim tempie.
Składniki :(na 6 sztuk)spód i kratka:250 g
mąki pszennej140 g
masła100 g
cukru2
żółtka3 stołowe łyżki zimnej
wodynadzienie:400 g
jeżyn2 łyżki
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy
cukier, a następnie siekamy razem z
masłem. Gdy powstaną okruszki, dodajemy
żółtka. Szybko zagniatamy, stopniowo dolewając
wodę. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do schłodzenia na 30 minut.Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na dwie części w proporcji: ⅓ i ⅔ . Większą część rozwałkowujemy na cienki placek i przekładamy do foremek na tartaletki, zakrywając ich dno oraz boki. Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie odstawiamy do schłodzenia na kilka minut. Przed wstawieniem do piekarnika, na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy obciążenie (ceramiczne kulki,
suchą fasolę lub
ryż). Tartaletki podpiekamy przez 8 minut w temperaturze 190. Następnie usuwamy obciążenie i pieczemy dodatkowe 3-4 minuty. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.W tym czasie wszystkie składniki nadzienia dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na podpieczone i ostudzone
spody. Z pozostałej części schłodzonego ciasta, wycinamy wąskie z paski, z których układamy na każdej tartaletce kratkę. Ciasto smarujemy rozmąconym
jajkiem i ponownie wstawiamy do piekarnika. Tartaletki pieczemy na złoty kolor, przez około 20 minut w temperaturze 190. Wyjmujemy, studzimy, oprószamy
cukrem pudrem.Smacznego!
Ten oraz inne smakowite przepisy z wykorzystaniem
jeżyn znajdziecie w siódmym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).