Wykonanie
Obiad wstawiony, czas pomyśleć o niedzielnym deserze.. Ja dziś z samego rana przygotowałam pyszną tartę z ostatnimi już chyba w tym roku
truskawkami i masą budyniową.
składniki na ciasto tak jak do tarty z
jeżynami :1,5 szklanki
mąki1/4 szklanki
cukru4 łyżki
wody170g zimnego
masłaZe wszystkich składników zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę a następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowania
owoców i masy budyniowej.masa budyniowa:3
żółtka8 łyżek
cukru2 łyżki
mąki pszennejłyżka
mąki ziemniaczanej1/2 litra
mlekacukier waniliowykostka
masłaŻółtka utrzeć z 4 łyżkami
cukru, dodać
mąkę pszenną i ziemniaczaną. Osobno zagotować
mleko z 4 łyżkami
cukru i
cukrem waniliowym. Do ugotowanego
mleka wlać utartą masę i zagotować. Wystudzić na zimno.Utrzeć kostkę
masła i dodawać po trochu budyniu.
owoce:500g
truskawekUmyć, osuszyć i pokoić w ćwiartki.Z lodówki wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie części, jedną nieco większą od drugiej. Foremkę na tartę smarujemy tłuszczem i posypujemy
bułką tartą a następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach większą połowę ciasta.
tutaj uprzednio upiekłam ciasto bazowe ale nie jest to konieczneNa nie wykładamy masę budyniową oraz
truskawki. Pozostałe ciasto ścieramy na
truskawki.Pieczemy 10 min. w temp. 220st., a następnie 35-40 min. w temp. 180 st.Smacznego i miłego weekendu:)