Wykonanie
Po zrobieniu ciasta na tygryski zostały nam jeszcze
żółtka, które również wykorzystałyśmy. Tym razem ja zaproponowałam
ciasteczka cytrynowe, na które przepis znalazłam w październikowym numerze magazynu "Kuchnia" (nr 10-2011).
Ciasteczka bardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne i baaardzo aromatyczne :) Robiłam je już wcześniej, więc wiedziałam, że to będzie również dobry wybór :)Marysiu jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję za wspólnie spędzony czas :)W oryginale
ciasteczka po upieczeniu są posypane
cukrem pudrem, ale moim zdaniem jest to całkowicie zbędne, bo
ciasteczka wychodzą wystarczająco słodkie. Chyba że dla oka się jednak zdecydujecie to lepiej wówczas, tak jak u Marysi zmniejszyć ilość
cukru w cieście.No i
masło użyte do tego wypieku powinno być schłodzone. Gdy wcześniej robiłam z
masłem miękkim, przeleżałym wcześniej w temperaturze pokojowej,
ciasteczka podczas pieczenia straciły kształt. Tym razem za radą Marysi użyłam
masło schłodzone, prosto z lodówki i wszystko wyszło bardzo dobrze.Polecam i zapraszam także do Marysi :)
Składniki:120 g
masła120 g
cukru2
żółtkaskórka otarta z 2
cytryn150 g
mąki pszennej110 g
mąki ziemniaczanejUcieramy
masło z
cukrem, dodajemy
żółtka, startą
skórkę cytrynową i obie
mąki. Mieszamy wszystko mikserem na niskich obrotach do chwili połączenia składników. Ciasto jeszcze chwilę zagniotłam, bo po zmiksowaniu powstało coś w rodzaju kruszonki.Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i foremkami wycinamy
ciasteczka o dowolnych kształtach :)Piekarnik nagrzewamy w międzyczasie do temp. 160 st. C
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 min. do uzyskania ładnego złotego koloru.Smacznego ;)