ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka cytrynowe czyli wspólnego pieczenia z Marysią cz. 2 :)

Ciasteczka cytrynowe czyli wspólnego pieczenia z Marysią cz. 2 :)

nazwa

Wykonanie

Po zrobieniu ciasta na tygryski zostały nam jeszcze żółtka, które również wykorzystałyśmy. Tym razem ja zaproponowałam ciasteczka cytrynowe, na które przepis znalazłam w październikowym numerze magazynu "Kuchnia" (nr 10-2011).
Ciasteczka bardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne i baaardzo aromatyczne :) Robiłam je już wcześniej, więc wiedziałam, że to będzie również dobry wybór :)
Marysiu jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję za wspólnie spędzony czas :)
W oryginale ciasteczka po upieczeniu są posypane cukrem pudrem, ale moim zdaniem jest to całkowicie zbędne, bo ciasteczka wychodzą wystarczająco słodkie. Chyba że dla oka się jednak zdecydujecie to lepiej wówczas, tak jak u Marysi zmniejszyć ilość cukru w cieście.
No i masło użyte do tego wypieku powinno być schłodzone. Gdy wcześniej robiłam z masłem miękkim, przeleżałym wcześniej w temperaturze pokojowej, ciasteczka podczas pieczenia straciły kształt. Tym razem za radą Marysi użyłam masło schłodzone, prosto z lodówki i wszystko wyszło bardzo dobrze.
Polecam i zapraszam także do Marysi :)
Składniki:
120 g masła
120 g cukru
2 żółtka
skórka otarta z 2 cytryn
150 g mąki pszennej
110 g mąki ziemniaczanej
Ucieramy masło z cukrem, dodajemy żółtka, startą skórkę cytrynową i obie mąki. Mieszamy wszystko mikserem na niskich obrotach do chwili połączenia składników. Ciasto jeszcze chwilę zagniotłam, bo po zmiksowaniu powstało coś w rodzaju kruszonki.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i foremkami wycinamy ciasteczka o dowolnych kształtach :)
Piekarnik nagrzewamy w międzyczasie do temp. 160 st. C
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 min. do uzyskania ładnego złotego koloru.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/12/ciasteczka-cytrynowe-czyli-wspolnego.html