Wykonanie
Jogurtowy placek ze
śliwkami to jesienny, mięciutki i delikatny wypiek. Ciasto jest niezwykle smaczne, a w dodatku proste w przygotowaniu. Doskonale będzie się komponować z popołudniową
kawą lub
herbatą. Dodatkowo wierzch ciasta możecie przykryć kruszonką, a zamiast
śliwek możecie użyć innych
owoców sezonowych (
gruszek,
malin,
jeżyn itp.). Co prawda ciasta na
jogurcie lubią wyjść z zakalcem, ale odpowiednia technika przygotowania zmniejszy ryzyko jego powstania. Ważna jest pokojowa temperatura wszystkich składników oraz odpowiednio krótkie mieszanie. Przy tym przepisie naprawdę warto odstawić mikser, który tylko niepotrzebnie napowietrzy ciasto, co również może poskutkować nieudanym wypiekiem.
Składniki: na formę o wielkości 33 cm x 30 cm600 g
śliwek485 g
mąki pszennej tortowej550 g gęstego
jogurtu greckiego1 szklanka
cukru pudru1 duże
jajko160 ml
olejusok z 1
cytryny1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Ważne, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.W dużej misce umieszczamy
olej,
cukier puder,
jajko oraz
sok z cytryny. Krótko mieszamy trzepaczką, tylko do połączenia składników. Dodajemy
jogurt i ponownie krótko mieszamy. W osobnym naczyniu przesiewamy
mąkę pszenną razem z
sodą i
proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych i ponownie krótko mieszamy. Za każdym razem gdy mieszamy ciasto, obroty wykonujemy tylko w jedną stronę i nie robimy tego dłużej, niż do połączenia składników.Ciasto wyjdzie gęste i z grudkami, ale nie wpływa to na jego późniejszy smak i konsystencję. Brzegi formy o wymiarach 30 cm x 33 cm (lub mniejszej: wtedy placek będzie wyższy), smarujemy
masłem, a dno wyścielamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i na wierzchu układamy pozbawione pestek połówki
śliwek, najlepiej rozcięciem ku górze.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Oprószamy
cukrem pudrem i podajemy, krojąc w kwadratowe kawałki.Smacznego!