ßßß
Składniki:250 g rabarbaru70 g cukru50 ml wody250 g jogurtu naturalnego1 łyżka ekstraktu waniliowegoPrzygotowanie:Rabarbar płuczemy i kroimy w plastry o grubości kilku milimetrów. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, podlewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 10–15 minut, aż zmięknie. Do ciepłego jeszcze rabarbaru dodajemy ekstrakt waniliowy i blendujemy mikserem na gładką masę. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy jogurt naturalny i dokładnie miksujemy.Masę przelewamy do płaskiego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Co około 45 minut wyciągamy pojemnik i miksujemy masę, aby rozbić powstające kryształki lodu. Czynność tę powtarzamy 5 lub 6 razy, czyli do momentu, aż lody niemal całkowicie zamarzną. Przed podaniem odczekujemy kilka minut, lody nakładamy do miseczek za pomocą gałkownicy lub łyżki.Smacznego!
Wersja uproszczona (lody na patyku):Masą napełniamy foremki do lodów i wstawiamy je do zamrażalnika na 3h. Jeśli nie posiadacie specjalnych foremek, doskonale sprawdzą się małe kubeczki po jogurcie i patyczki do lodów. Przed wyciągnięciem lodów ogrzewamy przez chwilę foremki w dłoniach.
Ten oraz inne smaczne przepisy z udziałem rabarbaru znajdziecie w piątym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).