Wykonanie
Domowe
lody to naprawdę fajna sprawa. Można je przygotować praktycznie we wszystkich smakach. Ja
lodowy sezon rozpocznę
lodami o smaku
rabarbaru. Są bardzo proste w przygotowaniu, jedyny wysiłek jaki trzeba włożyć, to oczekiwanie aż zamarzną. Poniżej przygotowałam dwie wersje przepisu: na
lody na patyku oraz z pojemnika, przeznaczone do nakładania gałkownicą. Ich smak praktycznie się nie różni, inna jest tylko metoda przygotowywania. Sami wybierzcie, która Wam bardziej odpowiada.
Składniki:250 g
rabarbaru70 g
cukru50 ml
wody250 g
jogurtu naturalnego1 łyżka ekstraktu
waniliowegoPrzygotowanie:
Rabarbar płuczemy i kroimy w plastry o grubości kilku milimetrów. Przekładamy do garnka, zasypujemy
cukrem, podlewamy
wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 10–15 minut, aż zmięknie. Do ciepłego jeszcze
rabarbaru dodajemy ekstrakt
waniliowy i blendujemy mikserem na gładką masę. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy
jogurt naturalny i dokładnie miksujemy.Masę przelewamy do płaskiego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Co około 45 minut wyciągamy pojemnik i miksujemy masę, aby rozbić powstające kryształki
lodu. Czynność tę powtarzamy 5 lub 6
razy, czyli do momentu, aż
lody niemal całkowicie zamarzną. Przed podaniem odczekujemy kilka minut,
lody nakładamy do miseczek za pomocą gałkownicy lub łyżki.Smacznego!
Wersja uproszczona (
lody na patyku):Masą napełniamy foremki do
lodów i wstawiamy je do zamrażalnika na 3h. Jeśli nie posiadacie specjalnych foremek, doskonale sprawdzą się małe kubeczki po
jogurcie i patyczki do
lodów. Przed wyciągnięciem
lodów ogrzewamy przez chwilę foremki w dłoniach.
Ten oraz inne smaczne przepisy z udziałem
rabarbaru znajdziecie w piątym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).