Wykonanie
Kompot z
rabarbaru to kolejna pyszność, którą ostatnio zaserwowała mi siostra. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i schłodzony - bardzo orzeźwiający. I jeszcze ten piękny kolor :)Składniki:600g
rabarbaru2 litry
wody8 łyżek
cukru2 łyżki
cukru z
wanilią (ewentualnie
cukru wanilinowego)Myjemy
rabarbar, odkrawamy część liściastą i przy korzeniu. Kroimy go w 2-cm kawałki, wkładamy go do garnka, dodajemy
cukier jeden i drugi, zalewamy
wodą i gotujemy kilka minut (należy uważać żeby się nie rozgotował). Do smaku można dodać łyżkę wyciśniętego
soku z cytryny a dla koloru plaster
buraka. Po ugotowaniu można przecedzić kompot przez sitko ale nie trzeba. Można go podawać zarówno na ciepło jak i chłodzony z listkami
mięty i kostkami
lodu. Smacznego! :)