ßßß Cookit - przepis na Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

nazwa

Wykonanie

Kompot z rabarbaru to kolejna pyszność, którą ostatnio zaserwowała mi siostra. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i schłodzony - bardzo orzeźwiający. I jeszcze ten piękny kolor :)
Składniki:
600g rabarbaru
2 litry wody
8 łyżek cukru
2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie cukru wanilinowego)
Myjemy rabarbar, odkrawamy część liściastą i przy korzeniu. Kroimy go w 2-cm kawałki, wkładamy go do garnka, dodajemy cukier jeden i drugi, zalewamy wodą i gotujemy kilka minut (należy uważać żeby się nie rozgotował). Do smaku można dodać łyżkę wyciśniętego soku z cytryny a dla koloru plaster buraka. Po ugotowaniu można przecedzić kompot przez sitko ale nie trzeba. Można go podawać zarówno na ciepło jak i chłodzony z listkami mięty i kostkami lodu. Smacznego! :)
Źródło:http://happy-vege.blogspot.com/2013/07/kompot-z-rabarbaru.html