ßßß Cookit - przepis na Kompot z rabarbaru z karmelizowanym cukrem

Kompot z rabarbaru z karmelizowanym cukrem

nazwa

Wykonanie

Rabarbar nigdy nie kojarzył mi się zbyt dobrze, bo jedynie z fruwającymi częściami w kompocie, które strasznie mnie denerwowały. Mimo wszystko chciałam się przekonać, czy przez te lata od mojego dzieciństwa coś się zmieniło (czytaj: mój gust). Okazuje się, że stos dobrych informacji na temat właściwości zdrowotnych rabarbaru w połączeniu z dobrym przepisem (źródło: Kwestia Smaku) potrafi zmienić podejście do pewnych smaków. Rabarbar okazał się baaaardzo smaczny, a nawet zaskakująco doskonały.
Właściwości rabarbaru:
- niektóre źródła podają, że spożywanie go w zbyt dużej ilości może powodować powstawanie kamieni nerkowych, za sprawą trudno rozpuszczalnego szczawianu wapnia (kwasu szczawiowego; aby zapobiegać szkodliwemu działaniu, najlepiej spożywać rabarbar z produktami bogatymi w wapń, np. drożdżówka z rabarbarem plus jogurt naturalny, kompot z rabarbarem plus jogurt naturalny, itp.),
- zawiera dużo żelaza, magnez, potas, wapń,
- pod wpływem wysokiej temperatury (najlepiej podczas pieczenia) wzbogacany jest o właściwości przeciwnowotworowe (hamuje i chroni przed rozwojem komórek nowotworowych); na jedej ze stron przeczytałam, że wystarczy go zapiekać przez 20 minut, by uzyskać działanie przeciwnowotworowe,
- zawiera cenne witaminy A, C, E,
- korzeń rabarbaru oczyszcza i dezynfekuje przewód pokarmowy,
- pomocny w walce z otyłością,
- mała dawka rabarbaru powstrzymuje biegunkę, duża ułatwia wypróżnianie,
- polecany dla pań w okresie menopauzy,
- pomocny w walce z trądzikiem,
- pomocny w walce z nadmiernym owłosieniem.
Źródła: Wikipedia, Express Ilustrowany, kuchnia WP .
Składniki:
- 1 l wody,
- 300 g rabarbaru,
- 4 łyżki cukru (plus więcej do smaku),
- 1 łyżka cukru z wanilią,
- sok z cytryny - 1 łyżka.
Rabarbar myjemy, kroimy na centymetrowe kawałki. W garnku umieszczamy 4 łyżki cukru, włączamy gaz. Nie mieszamy, czekamy aż zacznie się rozpuszczać, ewentualnie potrząsamy garnkiem. Gdy zbrązowieje, dodajemy rabarbar, potrząsamy energicznie garnkiem. Smażymy ok. 3 minuty. Po tym czasie dolewamy wodę, wsypujemy cukier z wanilią. Gotujemy do momentu, aż rabarbar będzie miękki. Na końcu dodajemy sok z cytryny i w razie potrzeby cukier. Kuchenkę wyłączamy. Gotowy kompot najlepiej przecedzić przez sito, by pozbyć się pływających kawałków. Doskonale smakuje schłodzony. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/05/kompot-z-rabarbaru-z-karmelizowanym.html