Wykonanie
Rabarbar nigdy nie kojarzył mi się zbyt dobrze, bo jedynie z fruwającymi częściami w kompocie, które strasznie mnie denerwowały. Mimo wszystko chciałam się przekonać, czy przez te lata od mojego dzieciństwa coś się zmieniło (czytaj: mój gust). Okazuje się, że stos dobrych informacji na temat właściwości zdrowotnych
rabarbaru w połączeniu z dobrym przepisem (źródło: Kwestia Smaku) potrafi zmienić podejście do pewnych smaków.
Rabarbar okazał się baaaardzo smaczny, a nawet zaskakująco doskonały.Właściwości
rabarbaru:- niektóre źródła podają, że spożywanie go w zbyt dużej ilości może powodować powstawanie kamieni nerkowych, za sprawą trudno rozpuszczalnego szczawianu wapnia (kwasu szczawiowego; aby zapobiegać szkodliwemu działaniu, najlepiej spożywać
rabarbar z produktami bogatymi w wapń, np. drożdżówka z
rabarbarem plus
jogurt naturalny, kompot z
rabarbarem plus
jogurt naturalny, itp.),- zawiera dużo żelaza, magnez, potas, wapń,- pod wpływem wysokiej temperatury (najlepiej podczas pieczenia) wzbogacany jest o właściwości przeciwnowotworowe (hamuje i chroni przed rozwojem komórek nowotworowych); na jedej ze stron przeczytałam, że wystarczy go zapiekać przez 20 minut, by uzyskać działanie przeciwnowotworowe,- zawiera cenne witaminy A, C, E,- korzeń
rabarbaru oczyszcza i dezynfekuje przewód pokarmowy,- pomocny w walce z otyłością,- mała dawka
rabarbaru powstrzymuje biegunkę, duża ułatwia wypróżnianie,- polecany dla pań w okresie menopauzy,- pomocny w walce z trądzikiem,- pomocny w walce z nadmiernym owłosieniem.Źródła: Wikipedia, Express Ilustrowany, kuchnia WP .
Składniki:- 1 l
wody,- 300 g
rabarbaru,- 4 łyżki
cukru (plus więcej do smaku),- 1 łyżka
cukru z
wanilią,-
sok z cytryny - 1 łyżka.
Rabarbar myjemy, kroimy na centymetrowe kawałki. W garnku umieszczamy 4 łyżki
cukru, włączamy gaz. Nie mieszamy, czekamy aż zacznie się rozpuszczać, ewentualnie potrząsamy garnkiem. Gdy zbrązowieje, dodajemy
rabarbar, potrząsamy energicznie garnkiem. Smażymy ok. 3 minuty. Po tym czasie dolewamy
wodę, wsypujemy
cukier z
wanilią. Gotujemy do momentu, aż
rabarbar będzie miękki. Na końcu dodajemy
sok z cytryny i w razie potrzeby
cukier. Kuchenkę wyłączamy. Gotowy kompot najlepiej przecedzić przez sito, by pozbyć się pływających kawałków. Doskonale smakuje schłodzony. Smacznego!