Wykonanie
Strasznie ubolewam nad tym, że sezon na
truskawki właściwie się skończył. Kilka dorodnych sztuk sobie zamroziłam, ale znając mnie będzie tego za mało na zimę. Uwielbiam te
owoce, kojarzą mi się ze słońcem, latem, odpoczynkiem, może dlatego tak je uwielbiam. Teraz przedstawiam Wam już chyba ostatni przepis w tym sezonie z dodatkiem
truskawek i
będę niecierpliwie oczekiwała kolejnego. Przepis podpatrzony tutaj . Bardzo mi ten
syrop zasmakował, jest idealny na takie upalne dnie jak dzisiejszy. Pić sobie sok z dodatkiem
lodu w cieniu, gdzie dookoła skwar.
Dżem, który powstał, jako efekt uboczny soku jest pyszny i podbił małe brzuszki moich dzieci.
Przepis cytuję:Składniki:– 1,5 kg mocno dojrzałych
truskawek;– 1,5-2 kg dojrzałego
rabarbaru (najlepiej odmiana malinówka);– 1 kg
cukru;– 600 ml
wody;– 2 łyżeczki
soku z cytrynyTruskawki kroimy na ćwiartki a
rabarbar drobno siekamy. Wsypujemy je do garnka z grubym dnem i zasypujemy
cukrem. Mieszamy i odstawiamy na około godzinę.Następnie do garnka dolewamy
wodę i ustawiamy go na małym ogniu.
Owoce gotujemy około 30-40 minut. Na koniec dolewamy
sok z cytryny. Po tym czasie sok zlewamy dwukrotnie przelewając go przez drobne sito (odcedzając sok po raz pierwszy mieszajcie zawartość sitka i odkładajcie
owoce do innego naczynia – powstanie z nich pyszny
dżem).Jeśli chcecie, aby sok służył Wam zimą przelejcie go do wyparzonych słoików i pasteryzujcie 15-20 minut. Jeśli chcecie używać go na bieżąco, przelejcie go do szczelnie zamykanej butelki i trzymajcie w lodówce.Smacznego