ßßß Cookit - przepis na Wegański smalec z fasoli

Wegański smalec z fasoli

nazwa

Wykonanie

Kiedy Laura opowiedziała mi o smalcu z fasoli, od razu wiedziałam, że chętnie wypróbuję ten przepis. Generalnie lubię tradycyjny smalec. Nie jadam go często, bo nie jest zbyt dietetyczny, aczkolwiek go lubię... najlepiej w duecie z ogórkiem małosolnym :). No więc... powiedziano mi, że smalec z fasoli smakuje jak zwykły smalec. Początkowo byłam sceptycznie do tego nastawiona. Ale wiecie co? Nie dość, że smakuje bardzo podobnie, to naprawdę jest przepyszny. Jeśli nie powiecie bliskim z czego jest zrobiony, z pewnością nie od razu odgadną, że głównym składnikiem jest tu fasola.
Składniki:
(na jeden słoiczek)
130 g fasoli jaś
1 i ½ cebuli
jabłka
2 łyżki stołowe oleju
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 liść laurowy
2 kulki jałowca
2 kulki ziela angielskiego
½ łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Fasolę moczymy przez całą noc. Rano odcedzamy ją, obieramy ze skórek i gotujemy do miękkości (około 45-50 minut) ze szczyptą soli. Cebulę obieramy i podduszamy na wolnym ogniu z cukrem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz jałowcem. Następnie dodajemy starte na tarce jabłko i całość powoli podsmażamy, aż cebula się zeszkli, a jabłko zmięknie.
Z patelni wyciągamy przyprawy, z którymi wszystko się smażyło. W dzbanku blendera umieszczamy fasolę oraz szklanki wody, w której się wcześniej gotowała. Miksujemy na pastę. Zmieloną fasolę wrzucamy na patelnię do cebulki z jabłkiem i podsmażamy jeszcze przez 1-2 minuty. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Przekładamy do słoiczka. Podajemy po schłodzeniu, najlepiej z pieczywem i ogórkami kiszonymi.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2015/01/weganski-smalec-z-fasoli.html