ßßß
 
            
         Składniki:(na jeden słoiczek)130 g fasoli jaś1 i ½ cebuli⅓ jabłka2 łyżki stołowe oleju1 łyżeczka suszonego majeranku1 liść laurowy2 kulki jałowca2 kulki ziela angielskiego½ łyżeczki cukrusól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Fasolę moczymy przez całą noc. Rano odcedzamy ją, obieramy ze skórek i gotujemy do miękkości (około 45-50 minut) ze szczyptą soli. Cebulę obieramy i podduszamy na wolnym ogniu z cukrem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz jałowcem. Następnie dodajemy starte na tarce jabłko i całość powoli podsmażamy, aż cebula się zeszkli, a jabłko zmięknie.Z patelni wyciągamy przyprawy, z którymi wszystko się smażyło. W dzbanku blendera umieszczamy fasolę oraz szklanki wody, w której się wcześniej gotowała. Miksujemy na pastę. Zmieloną fasolę wrzucamy na patelnię do cebulki z jabłkiem i podsmażamy jeszcze przez 1-2 minuty. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Przekładamy do słoiczka. Podajemy po schłodzeniu, najlepiej z pieczywem i ogórkami kiszonymi.Smacznego!
Składniki:(na jeden słoiczek)130 g fasoli jaś1 i ½ cebuli⅓ jabłka2 łyżki stołowe oleju1 łyżeczka suszonego majeranku1 liść laurowy2 kulki jałowca2 kulki ziela angielskiego½ łyżeczki cukrusól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Fasolę moczymy przez całą noc. Rano odcedzamy ją, obieramy ze skórek i gotujemy do miękkości (około 45-50 minut) ze szczyptą soli. Cebulę obieramy i podduszamy na wolnym ogniu z cukrem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz jałowcem. Następnie dodajemy starte na tarce jabłko i całość powoli podsmażamy, aż cebula się zeszkli, a jabłko zmięknie.Z patelni wyciągamy przyprawy, z którymi wszystko się smażyło. W dzbanku blendera umieszczamy fasolę oraz szklanki wody, w której się wcześniej gotowała. Miksujemy na pastę. Zmieloną fasolę wrzucamy na patelnię do cebulki z jabłkiem i podsmażamy jeszcze przez 1-2 minuty. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Przekładamy do słoiczka. Podajemy po schłodzeniu, najlepiej z pieczywem i ogórkami kiszonymi.Smacznego!