Wykonanie
Niby zwykła
fasola, a jednak... taka pasta jest przepyszna. W smaku naprawdę przypomina zwykły
smalec. Sama byłam zaskoczona smakiem. Polecam wszystkim niedowiarkom.Składniki:ok. 200 g
fasoli typu Jaś2-3
cebule1
jabłko2-3 ząbki
czosnkumajeraneksól,
pieprzliść laurowy,
ziele angielskiepapryka wędzona w proszku (opcjonalnie ok. 1 łyżeczki)Wykonanie:
Fasolę moczymy przez noc, następnie gotujemy do miękkości z
listkiem laurowym i kilkoma ziarenkami
ziela angielskiego. Ps.
Fasola ma być bardzo miękka i oczywiście solimy ją pod koniec gotowania.
Fasolę odcedzamy i miksujemy na gładką masę.
Cebulę kroimy na drobną kostkę, następnie smażymy na sporej ilości
oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dokładamy obrane ze skórki i starte na grubych oczkach
jabłko oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Usmażoną
cebulę z
jabłkiem dodajemy do masy fasolowej. Doprawiamy do smaku
majerankiem,
solą,
pieprzem i ewentualnie wędzoną
papryką. Całość dokładnie mieszamy.Przekładamy do pojemnika. Jak masa się schłodzi możemy już pałaszować nasz smalczyk:-).Taką pastę można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.Smacznego