ßßß
Składniki:1 białkoponad 1 szklanka cukru pudruszczypta soliopcjonalnie sok z cytrynyPrzygotowanie:Białko ubijamy delikatnie mikserem ze szczyptą soli, aby się lekko spieniło. Cukier puder przesiewamy, aby nie miał grudek i ucieramy razem z białkiem. Uwaga! Masę ucieramy, a nie ubijamy przez około 15 minut. Gotowy lukier będzie lśniący i gładki, bez wyczuwalnych drobinek cukru. Dobrze przygotowany lukier jest biały i gęsty, swoją konsystencją przypomina śmietanę.Jeśli lukier jest zbyt rzadki, to będzie spływał z pierniczków, aby temu zapobiec dodajemy więcej cukru pudru i ponownie ucieramy. Gdy lukier jest zbyt gęsty, będzie się kruszył i odpadał, więc dodajemy kilka kropel wody lub soku z cytryny.Do gotowego lukru możemy dodać kilka kropel esencji waniliowej lub soku z cytryny, aby nadać mu smaku, pamiętając o jednoczesnym zwiększeniu ilości cukru. Świetną sprawą podczas lukrowania są także barwniki spożywcze, które pozwolą uzyskać dowolny kolor. Od siebie polecam barwniki w żelu lub w proszku.Niezużyty lukier przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniczku, aby nie wysechł.Powodzenia w lukrowaniu!
Zobacz także:Pierniczki dla spóźnialskich (bez leżakowania)Lebkuchen