Wykonanie
Granita to rodzaj deseru, który pochodzi z Włoch, a dokładniej z Sycylii. Można ją przygotować praktycznie we wszystkich smakach, a jej wykonanie jest niezwykle proste. Granita to na wpół zamrożony
sok owocowy, który nieco przypomina
sorbet, aczkolwiek ma konsystencję małych, zmrożonych kryształków. Możecie ją zjadać łyżką lub gdy lekko się roztopi, wypić przez słomkę. :) Co prawda ciepłych dni za oknem coraz raz mniej, lecz
arbuza w sklepie jest naprawdę dużo, zatem można urozmaicić sobie sposób jego podania.
Składniki:około 1 kg miąższu z
arbuza (waga bez skórek)200 ml
wody1/2 szklanki
cukrusok z 1/2
cytrynyPrzygotowanie:W garnku zagotowujemy
cukier z
wodą. Grzejemy na wolnym ogniu do momentu, aż
cukier całkowicie się rozpuści. Gotowy
syrop odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mocno schłodzonego
arbuza obieramy ze skórek, pozbawiamy pestek i kroimy w dużą kostkę. Umieszczamy go w kielichu blendera razem z
wodą,
sokiem z cytryny i schłodzonym
syropem cukrowym. Dokładnie miksujemy. Gotową pulpę z
arbuza przelewamy do płaskiego pojemnika do przechowywania żywności (można użyć dwóch mniejszych), odpornego na niskie temperatury (Ważna uwaga! Pojemnik wypełniamy maksymalnie do 2/3 wysokości, ponieważ granity przybędzie po zamrożeniu). Pojemnik wstawiamy do zamrażalnika. Po upływie godziny wyjmujemy go, a widelcem zgarniamy i rozkruszamy zbierające się na brzegach kryształki
lodu. Proces zamrażania i skrobania powtarzamy co godzinę, do momentu aż całość dokładnie się zmrozi i będzie
mieć postać zeskrobanego szronu. Granitę wyjmujemy na 2 minuty przed podaniem, następnie umieszczamy w pucharkach, bądź wysokich szklankach. Podajemy natychmiast, udekorowaną listkami
mięty. Smacznego!