Wykonanie
Witajcie po Świętach. Trochę było tu cicho przez ostatnie dni, ale myślę że większość z nas spędzała ten czas w inny sposób, aniżeli przed komputerem. Niemniej jednak Wielkanoc dobiegła końca, a ja melduję się tutaj, z przepisem na znakomitą
sałatkę. Zauważyłam, że w okresie wiosennym bardzo lubię je jadać. Jedną z moich ulubionych jest
sałatka z paluszkami krabowymi i dużą ilością
kukurydzy. Gorąco zachęcam do jej wypróbowania na co dzień lub na imprezie ze znajomymi.
Składniki:200 g
makaronu conchiglionette (malutkie muszelki)opakowanie paluszków
krabowych surimi (10-12 sztuk)1 puszka
kukurydzy1
ogórek zielonysos:150 ml
jogurtu naturalnego3 łyżki stołowe
majonezu1 stołowa łyżka
ketchupupęczek
koperkusól,
pieprzPrzygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Paluszki surimi kroimy w kostkę.
Ogórek zielony myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. W małej misce mieszamy
jogurt,
majonez oraz
ketchup. Do sosu dodajemy posiekany
koperek oraz
sól i
pieprz do smaku. W dużej misce umieszczamy ugotowany i przestudzony
makaron, dodajemy
ogórka, odsączoną
kukurydzę i paluszki
krabowe.
Sałatkę zalewamy sosem, mieszamy, podajemy lekko schłodzoną Smacznego!