Wykonanie
W środę z dziewczynami z Wrocławskiego Koła Gospodyń
Miejskich wybrałyśmy się na warsztaty kulinarne organizowane przez Slow Food Youth Wrocław. Tematyka bardzo na czasie, bo
SZPARAGI w roli głównej.
O wyznaczonej godzinie zjawiłyśmy się więc w studiu kulinarnym Piotra Kucharskiego, gdzie owe warsztaty miały się odbywać. Samo studio bardzo ładne i panował tam przyjemny, nastrajający do gotownia klimat ;).W planie warsztatów znalazły się:
pogadanka o hodowli
szparagów (przeprowadzona przez przedstawiciela firmy, zaopatrującej uczestników warsztatów w
szparagi),
szparagowe tajemnice szefa kuchni (czyli jak gotować
szparagi, z czym podawać, jak obierać i jakie
szparagi wybierać?),próbowanie surowych
szparagówgotowanie
szparagów i podanie ich z przepysznymi sosami: holenderskim oraz
serowymkiszenie
szparagówSpotkanie przebiegło w bardzo sympatycznej atmosferze. Miło było zamienić słowo z osobami, które również mają bzika na punkcie gotowania. Osobiście przyznam, że to mój debiut jeśli chodzi o
szparagi, bo przed warsztatami
jadłam je raz i tylko zielone - zapieczone w cieście. Tak więc nauczyłam się kilku rzeczy, które z pewnością będą przydatne przy przygotowywaniu
szparagów. Oczywiście o wszystkie cenne rady uzupełnię swoje przepisy. Bardzo się ucieszyłam, gdy okazało się, że na koniec warsztatów można nabyć
szparagi w atrakcyjnej cenie, prosto od producenta. Zaopatrzyłam się więc w białe i mam w planie ugotować z nich zupę krem. :)A oto mała relacja z warsztatów: