ßßß Cookit - przepis na Warsztaty kulinarne o szparagach

Warsztaty kulinarne o szparagach

nazwa

Składniki

Wykonanie

W środę z dziewczynami z Wrocławskiego Koła Gospodyń Miejskich wybrałyśmy się na warsztaty kulinarne organizowane przez Slow Food Youth Wrocław. Tematyka bardzo na czasie, bo SZPARAGI w roli głównej.
O wyznaczonej godzinie zjawiłyśmy się więc w studiu kulinarnym Piotra Kucharskiego, gdzie owe warsztaty miały się odbywać. Samo studio bardzo ładne i panował tam przyjemny, nastrajający do gotownia klimat ;).
W planie warsztatów znalazły się:
pogadanka o hodowli szparagów (przeprowadzona przez przedstawiciela firmy, zaopatrującej uczestników warsztatów w szparagi),
szparagowe tajemnice szefa kuchni (czyli jak gotować szparagi, z czym podawać, jak obierać i jakie szparagi wybierać?),
próbowanie surowych szparagów
gotowanie szparagów i podanie ich z przepysznymi sosami: holenderskim oraz serowym
kiszenie szparagów
Spotkanie przebiegło w bardzo sympatycznej atmosferze. Miło było zamienić słowo z osobami, które również mają bzika na punkcie gotowania. Osobiście przyznam, że to mój debiut jeśli chodzi o szparagi, bo przed warsztatami jadłam je raz i tylko zielone - zapieczone w cieście. Tak więc nauczyłam się kilku rzeczy, które z pewnością będą przydatne przy przygotowywaniu szparagów. Oczywiście o wszystkie cenne rady uzupełnię swoje przepisy. Bardzo się ucieszyłam, gdy okazało się, że na koniec warsztatów można nabyć szparagi w atrakcyjnej cenie, prosto od producenta. Zaopatrzyłam się więc w białe i mam w planie ugotować z nich zupę krem. :)
A oto mała relacja z warsztatów:
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/06/warsztaty-kulinarne-o-szparagach.html