ßßß

A przepis dodaję do konkursu na durszlaku ;). Udało mi się załapać do pierwszych 100 osób, które mają możliwość testowania nowych galaretek Winiary. Na pierwszą próbę poszły bez dodatków i muszę przyznać, że są bardzo smaczne.Ale przejdźmy do babeczek,bo jak tu się oprzeć duetowi kokos & ananas?Składniki:babeczki ananasowe:
1,5 szklanki mleka (ok. 300ml)2 łyżki zblendowanego puree z ananasa50 ml syropu ananasowego (z puszki ananasów)2 szklanki mąki (ok. 400g)szklanka cukru kokosowego (ok.200g)150 g masłaszczypta soli1,5 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka sody2 jajkakilka kawałków ananasakokosowa chmurka:300 ml śmietanki kremówki2 łyżki stołowe cukru pudruwiórki kokosowedodatkowo:2 opakowania galaretki o smaku "Pinacolada"Przygotowanie:Babeczki: Rozpoczynamy od przygotowania galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (Polecam wylanie jej w płaskim naczyniu dzień przed lub kilka godzin przed podaniem babeczek). Masło roztapiamy, odstawiamy do ostudzenia. Suche składniki: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy do miski. W drugim naczyniu łączymy składniki mokre: mleko, jajka, syrop oraz puree z ananasa, a następnie powoli przelewamy do miski z suchymi składnikami i jednocześnie dodajemy roztopione masło. Dokładnie mieszamy. Grudki w cieście mają pozostać. Gotowe ciasto nakładamy do papilotek lub foremek, początkowo tylko po jednej łyżce. Potem wrzucamy do każdej foremki/papilotki 2-3 małe kawałki ananasa i dopełniamy ciastem do około 3/4 wysokości foremki/papilotki. UWAGA! Jeżeli używamy foremek silikonowych nie musimy ich wcześniej natłuszczać. Babeczki pieczemy 20min w 200st.Krem i dekoracja: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Upieczone babeczki odstawiamy do ostudzenia. Galaretkę dzielimy na części, można wyciąć kółka pasujące wielkością do babeczek, a następnie układamy na babeczkach. Całość dekorujemy ubitą kremówką i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi. (Kremówkę można zastąpić kremem maślanym lub każdym innym kremem). Smacznego! :)