ßßß Cookit - przepis na Deser narodowy (truskawkowo-kokosowy)

Deser narodowy (truskawkowo-kokosowy)

nazwa

Wykonanie

Co prawda ten post miał się pojawić wczoraj - na Święto Niepodległości, ale jakoś nie starczyło mi czasu. Niemniej jednak dziś wprowadzam Was w patriotyczny nastrój. Jako biedna studentka nie kupiłam sobie flagi, tak więc na pocieszenie stworzyłam ją w kuchni. Nie martwcie się brakiem truskawek w sklepach, bo ja użyłam owoców z kompotu. Z pewnością świetnie nadadzą się też mrożone.
inspiracja
Składniki: (na 2 szklanki)
masa czerwona:
słoiczek truskawek ok. 200g
pół opakowania galaretki truskawkowej
łyżeczka kwasku cytrynowego (zastąpić cukrem w przypadku świeżych truskawek)
masa biała:
250ml kremówki 36%
50ml mleka
2 łyżki wiórków kokosowych
2-3 łyżki cukru
1,5 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Truskawki blendujemy na mus. Dosypujemy kwasek cytrynowy. Pół opakowania galaretki zalewamy wrzątkiem, mieszamy i dodajemy to truskawek. Masę przelewamy do szklaneczek i ustawiamy je pod skosem w lodówce. Ja w tym celu użyłam pojemniczka - szklanki oparłam o ścianki pojemnika, aby się nie przewróciły. Gdy czerwona część zastygnie, przygotowujemy białą. Kremówkę wraz mlekiem przelewamy do garnka. Wrzucamy wiórki kokosowe i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10min aż wiórki zmiękną. Żelatynę namaczamy w odrobinie wody i dolewamy do kokosowego płynu. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i czekamy aż biała część będzie chłodna. Ostygniętą, jeszcze płynną masę przelewamy na czerwoną część. Teraz szklaneczki ustawiamy prosto i pozostawiamy w lodówce na 1-2h. Gotowy deser dekorujemy wedle uznania.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2012/11/deser-narodowy-truskawkowo-kokosowy.html