ßßß
Składniki:kalafior mały 1cukier 1 łyżeczkasól, pieprz, starta gałka muszkatałowastarty ser żółty 20 dagmakaron świderki lub tagiatelle 30 dagmleko 300 mlliść laurowy 2cebula mała 1czosnek 3 ząbkimasło 6 dagmąka pszenna 3 łyżkiśmietanka 300 mlolej 1 łyżkaWykonanie:Kalafior umyć, oczyścić, podzielić na różyczki. Zblanszować w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. Odcedzić. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Przygotować sos: mleko wlać do garnka, włożyć liście laurowe. Dodać poszatkowaną cebulę i czosnek, zagotować. Ostudzić. Przecedzić przez sito. Roztopione masło rozprowadzić z mąką. Mieszając dodawać mleko. Gotować przez 3-4 minuty, dodać śmietankę i zagotować. Do smaku przyprawić gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem, przełożyć makaron, ułożyć na nim kalafiora i równomiernie polać sosem. Posypać tartym serem i gałką muszkatałową. Zapiekać ok. 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni.