ßßß Cookit - przepis na Nalewkowe ABC

Nalewkowe ABC

nazwa

Wykonanie

Przychodzi lato, czas wakacji i urlopów a ja mam pełne ręce pracy. Oczywiście sama jestem sobie winna bo jakoś nie mogę się obyć bez domowych nalewek i przetworów. Dlatego postanowiłam pokrótce podrzucić Wam kilka wskazówek jak zacząć takie domowe nalewkowe wariactwo ;)
Do przygotowania nalewek będziecie potrzebować:
dużego słoja z zakrętką, najmniejszy 1 , 5 l lub gąsiorka (ja mam 2 słoje 3 litrowe są tańsze jak gąsiorki)
filtry do kawy lub jałową gazę opatrunkową (do filtrowania płynu z osadu, który wytrąca się z owoców)
butelek najlepiej z ciemnego szkła, jeśli takowych brak to mogą być jasne ale wówczas nalewki przechowujemy w ciemnej piwnicy
Żeby nalewka miała dobry smak konieczne są dojrzałe owoce, nawet bardzo dojrzałe :)
Owoce należy najpierw wypłukać a dopiero później drylować lub usuwać ogonki (szkoda soku, który wypłuczemy z wodą)
Osobiście lubię nalewki mocne dlatego używam spirytusy rektyfikowanego. Jednakże nie jest to zalecane. "Spirytus powinien być rozcieńczony do ok.70% (2 szkl. spirytusu, 2 szkl. wódki 45%)" źródło: "Nalewki, wina, likiery" Małgorzata Caprari
No i jeszcze cukier...można nim zasypać owoce i czekać do puszczenia soku lub sporządzić syrop z cukru i wody.
Zrobiłam już wiele nalewek, przepisów wszelakich w sieci mnóstwo. Oto mój ulubiony sposób:
owoce zalewam spirytusem samym lub z wódką, zakręcam słoik
odstawiam na minimum tydzień lub 2
po tym czasie zlewam do słoika lub butelki i przekładam do lodówki
robię syrop z wody i cukru, i zimnym zalewam owoce, zakręcam słoik
odstawiam na kolejny tydzień lub 2, nasączone spirytusem owoce oddadzą alkohol w syrop cukrowy
przecedzam przez gazę, wyrzucam owoce i łączę syrop z alkoholem, zakręcam
pozostawiam na 2 miesiące następnie filtruję jeszcze raz i zlewam do butelek, pozostawiam na kolejne 2 miesiące
po tym czasie nalewka powinna być dobra do spożycia a najlepsza będzie po 6 - 8 miesiącach.
To tyle wskazówek na dziś pozostawiam sobie miejsce na kolejne myśli bądź spostrzeżenia. Proszę Was również drodzy czytelnicy o pozostawianie swoich uwag lub Waszych sposobów na nalewki w komentarzach.
Polecam gorrąco własne ;)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2015/06/nalewkowe-abc.html