Wykonanie
U mnie trwa czyszczenie zamrażarki :) muszę sobie przygotować miejsce na nowy sezon. Gdzieś w głębi szuflady zaplątał mi się pyszny
bób. Zrobiłam z niego bardzo prostą i smaczną zupę bez zagęszczania bez
śmietany - całkiem dietetyczna. Dodatkiem do zupy były pierożki tortellini, jednakże dla mnie
groszek ptysiowy lub zwykłe grzanki są wystarczające.

Składniki:250 g
bobu (u mnie mrożony, blanszowany)2
marchewki1
cebula2 ząbki
czosnku1 skrzydełko1,5 l
wodysól,
pieprzsok z połówki
cytrynynatka pietruszki,
płatki chilli250 g tortellini z
grzybamiSkrzydełko zalać
wodą i gotować pół godziny. W
między czasie obrać
marchewkę,
cebulę i
czosnek.
Marchewkę pokroić w plastry i wrzucić do
mięsa.
Cebulę pokroić w kostkę a
czosnek zmiażdżyć. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oleju i zeszklić
cebulę. Następnie dodać do niej zmiażdżony
czosnek i przesmażyć razem minutę. Przełożyć do
wywaru razem z
bobem i gotować razem 15 minut. Wyjąć
mięso, całość zmiksować blenderem i doprawić do smaku
sokiem,
solą,
pieprzem.Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nakładać na talerz po kilka pierożków zalać zupą. Oprószyć
płatkami chilli i drobno pokrojoną
pietruszką.Polecam - nie
droga i smaczna :)Ps. jeżeli używacie świeżego
bobu trzeba sprawdzić jego miękkość przed zmiksowaniem. Świeży gotujemy troszkę dłużej.