Wykonanie
Kolacja z mężem, we dwoje ot "z okazji bez okazji" kiedy dzieci śpią jest czas na mały oddech odrobinę luzu, uśmiechu. Można pogawędzić, powspominać. Napić się dobrego
wina w świetle gwiazd. Gdy świat jest zatopiony w mroku a w oddali słychać świerszcze. Och ta wiosna....Nie wiem jak Wy ale ja kocham takie małe niespodzianki. Chciałam zrobić coś łatwego i zarazem pysznego. Kupiłam
ciasto francuskie,
pieczarki,
ser a z szafki wyciągnęłam
zioła i
pomidory suszone... genialne połączenie... To pieczemy:

Składniki:1
ciasto francuskie (u mnie 375 g wystarczy mniejsze)250 g
pieczarek1
cebula7
pomidorów suszonych z zalewy130 g
sera feta1
jajko2 łyżki
mleka1,5 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
mięty,
oreganoFormę 24 cm średnicy posmarować
masłem. Ciasto rozmrozić a w
miedzy czasie opłukać
pieczarki, pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Pomidory pokroić w mniejsze kawałki. Rozgrzać piekarnik do 200 st. Formę wyłożyć
ciastem. Spód i boki - jeżeli brakuje "tu i ówdzie" można poprzycinać ciasto i podoklejać. Ciasto obciążyć mniejszą formą lub wyłożyć folią aluminiową i wsypać na nią
ryż,
fasolę lub
jabłka - co pod ręką. Piec 20 minut, ściągnąć formę lub folię i piec do zarumienienia się ciasta około 5 minut. Następnie wyjąć ciasto zmniejszyć temperaturę piekarnika na 180 st. Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oleju z zalewy z
suszonych pomidorów, przesmażyć
cebulę. Następnie ją ściągnąć dolać łyżkę
oleju i przesmażyć
pieczarki. Jeżeli puszczą
wodę to ją odparować i smażyć by się delikatnie przyrumieniły.
Jajko,
mleko i
mąkę rozmieszać razem rózgą, dodać pokruszone suszone
zioła lub świeże drobno pokrojone. Na ciasto rozłożyć
pieczarki,
cebulę pomidory, rozkruszony
ser feta. Całość zalać rozmąconym
jajkiem z
ziołami. Można dodatkowo zrobić kratkę z
ciasta francuskiego. Wstawić do piekarnika i piec 15 - 20 min w 180 st. Do zrumienienia. Wyciągnąć i chwilę przestudzić. Świetnym dodatkiem do tarty jest
sos tzatziki (klik).

Oboje byliśmy kolacją zachwyceni. Polecam ;)