Wykonanie
To chyba królowa wszystkich sałatek i smak mojego dzieciństwa. A tak robię ją ja... zapraszam na przepis.
Składniki:800 g
marchwi600 g
pietruszki300 g
selera400 g
ziemniaków (4 szt.)5
jajek2
jabłka1 l słoik
kiszonych ogórków1 puszka
groszku konserwowego (400g)1
cebulaSos:9 łyżek stołowych
majonezu (około 310 ml)5 łyżek
jogurtu naturalnego (180g)4 łyżki
musztardy (u mnie sarepska)
sól,
pieprz do smaku
Marchew,
pietruszkę,
seler,
ziemniaki przepłukuję, wstawiam go garnka zalewam
wodą, dodaję 1 łyżkę
soli i gotuję do miękkości.
Ziemniaki wyciągam wcześniej. Ugotowane lecz nie przegotowane jarzyny odcedzam, zostawiam do przestudzenia, obieram ze skóry następnie kroję w kostkę. W czasie gotowania się jarzyny obieram
cebulę, kroję w kostkę, sparzam wrzątkiem i przekładam ją do dużego garnka w którym
będę mieszać
sałatę. Gotuję
jajka na twardo, obieram i kroję, następnie
ogórki kiszone.
Jabłka obieram i kroję na samym końcu by za bardzo nie ściemniały. Odcedzam
groszek i dodaję do reszty. Składniki sosu mieszam wlewam na pokrojone jarzyny. Doprawiam
solą,
pieprzem, wszystko razem mieszam i schładzam.Z podanej ilości składników otrzymałam 2 duże półmiski. Spokojnie wystarczy Wam na około 15 - 20 osób. Zawsze robię większą ilość i dzielę się z rodzinką.