ßßß Cookit - przepis na Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

nazwa

Wykonanie

Przepis dostałam od Pani Ani, za który jej z całego serca dziękuję. Barszcz czy żurek na tym zakwasie jest uwierzcie mi rewelacyjny!
Składniki:
2,5 l ciepłej, przegotowanej wody
150 g mąki żytniej razowej
150 g mąki żytniej ekologicznej
1/2 główki czosnku polskiego (4 ząbki obrany lekko zmiażdżony)
2 listki laurowe duże
4 ziarna ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu
2 - 3 goździki
1 płaska łyżka cukru
1/2 łyżki Vegety
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka gotowego zakwasu z mąką lub skórka z chleba razowego
Do glinianego garnka lub dużego słoika przekładam składniki, zalewam ciepłą wodą, mieszam, przykrywam lnianą ściereczką spinam gumką, odstawiam w ciepłe miejsce. Powinien się kisić 4, 5dni. Mieszamy od czasu do czasu np.3 x dziennie. Kiedy przestanie szumieć zbieram z wierzchu przyprawy i inne szumowiny. Mieszam dokładnie i przelewam do butelek.
Polecam gorąco!
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/11/zakwas-na-zurek.html