Składniki:- Ziemniaki - 600 gram- Pieczarki - 250 gram- Cebula - 1 sztuka- Ser żółty - 100 gram- Śmietana 12% - 400ml- Oliwa z oliwek- PrzyprawyPrzygotowanie:Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki po około 3-5 mm a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę siekamy i podsmażamy aż się zeszkli. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce a następnie podsmażamy. Kiedy pieczarki są już podsmażone dodajemy śmietanę, wcześniej przygotowaną cebulę oraz przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenie cały czas mieszając. Ser żółty ścieramy na małych oczkach. Ugotowane ziemniaki układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym tak aby kolejne talarki ziemniaczane zachodziły na siebie. Warstwę ziemniaków posypujemy przyprawami. Ja użyłem przyprawy do ziemniakówVegeta Natur. Następnie wlewamy połowę wcześniej przygotowanego sosu pieczarkowego, rozprowadzając po ułożonych ziemniakach.. Całość posypujemy połową startego sera. Następnie układamy warstwę ziemniaków które znowu posypujemy przyprawami, na które wylewamy pozostałą część sosu i sera. Na koniec układamy ostatnią warstwę ziemniaków które lekko kropimy oliwką z oliwek. Całość pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180°C aż ser się rozpuści a ziemniaczki na górze lekko przyrumienią. Smacznego.