Wykonanie
Mam małą chwilę wolnego, więc
mogę coś ugotować. Dziś królują
piersi z kurczaka uwielbiane przez dzieci i nie tylko. Sposobów na jej podanie jest całe mnóstwo, dziś będą pod postacią placków z
przyprawami, świeżą
pietruszką, aby były bardziej delikatne, puszyste dodaję ubite
białka. Robi się je szybko, także polecam!

SKŁADNIKI :40 dag fileta
piersi z kurczaka2
jajka1
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
papryki słodkiejsól,
gałka muszkatołowa,
pieprz czarny świeżo zmielony (wedle uznania)2 łyżki startego
parmezanuolej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso myjemy, osuszamy, drobno kroimy. Dodajemy
żółtka,
mąkę, posiekaną
cebulę,
czosnek,
przyprawy oraz posiekaną
natkę pietruszki. Schłodzimy przez ok 15 minut w lodówce.
Mięsną masę łączymy z ubitymi
białkami. Na rozgrzany
olej kładziemy łyżką niewielkie placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone kładziemy na ręcznik papierowy po czym posypujemy
parmezanem i gorące podajemy.

Szybko, smacznie, bogate w smaku oraz inaczej :) Polecam
Basia