Wykonanie
Szkoła zaczęła się na dobre a co za tym idzie codzienne wymyślanie co by tu zrobić na drugie śniadanie do szkoły. Czy musi być to codziennie ta sama kanapka z
kiełbasą i
serem. A co jeszcze jest gorsze to przejścia to NAMÓWIĆ DZIECKO ABY JADŁO WARZYWA I OWCE :) , bynajmniej w moim przypadku. Mam dwie córki są skrajnościami jedna zajada wszystko z naciskiem na warzywa
owoce a druga .. najlepiej na
słodycz :) musi być w życiu kolorowo. Pierwszą moją propozycją są babeczki owsiane z
cynamonem.
Płatki owsiane mnóstwo witamin i mikroelementów do tego dają mnóstwo energii a
cynamon no cóż kochamy go w domu.
SKŁADNIKI : na 12 babeczek90 g
płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)250 g
mąki pszennej6 łyżek
cukru (można użyć
cukru brązowego)1 łyżeczkę
cynamonu2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru waniliowego200 ml
mleka75 ml
oleju (używam rzepakowego)2
jajkaszczypta
soliSPOSÓB WYKONANIA- wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą w osobnej misce- w drugiej misce mieszamy mokre i obie ze sobą łączymy- tak połączoną masę nakładamy do blaszki (przeznaczonej na babeczki jeżeli nie mamy foremek papierowych to wysmarujmy delikatnie w środku tłuszczem ja używam do tego foremek silikonowych są jak dla mnie najwygodniejsze i ładnie odchodzą babeczki)- wypełniamy do 3/4 wysokości i staramy się ciasto nakładać na środek i niech samo się rozchodzi na boki inaczej babeczki będą nam rosły krzywo :)nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut po wbiciu patyczka powinien być suchyGotowe są proste i szybko w wykonaniu a i przepyszne nawet niejadka da się na taką babeczkę namówić. łatwo też ją schować do pojemnika na kanapki :)Polecam