Wykonanie
Smalec czy wakacje mogą się bez niego obejść. Czy wyjedziemy nad morze czy w góry zawsze się znajdzie stoisko ze
smalcem do tego nierówno ucięta pajda
chleba i oczywiście
ogórek kiszony. Taki wakacyjny zestaw a jak smakuję ! Robi się go szybko a co damy do naszego
smalcu pozostaję już naszą wyobraźnią
smakową. Bardzo lubi towarzystwo
papryki,
cebulki,
jabłka,
śliwki,
ziół i tak bym mogła wymieniać i wymieniać :) Najlepiej smakuję z domowym
pieczywem.
SKŁADNIKI (porcja na dwie miseczki o dwóch rożnych smakach )
słonina bez skóry ok 70 dag (podzielona na dwie porcje)do
smalcu z
jabłkiempół
jabłkacebulka nieduża
tymianek 3 gałązki (możemy użyć
majeranku )
sól,
pieprzdo
smalcu ze
śliwkącebulka nieduża2-3
śliwki (mogą być też suszone)
rozmaryn 1 -2 gałązki
sól,
pieprzSPOSÓB WYKONANIA : z
jabłkiem :
- już dobrze wy
słoninę kroimy w drobną kostkę wytapiamy ją na patelni, gdy jest wytopiona (nie
spalmy skwarek) dodajmy
cebulę oraz pokrojona w kostkę drobną
jabłko smażymy od czasu do czasu mieszając ok 3-4 minuty po czym dodajemy porwany
tymianek i smażymy jeszcze ok 1 minuty- po tym czasie zdejmujemy z ognia doprawiamy
solą i
pieprzem wymieszamy dobrze i zlejemy do miseczki pozostawiając do całkowitego ostygnięcia ze
śliwką- w ten sam sposób postępujemy ze
śliwką dodajemy pod koniec wytapiania pokrojona w kostkę
cebulkę oraz pokrojona
śliwkę- smażymy ok 3-4 minuty aż będziemy widzieć, że
cebulka jest zeszklona a
śliwka ładnie usmażona- pod koniec dodajemy
rozmaryn pocięty lub wyskubane same listki mieszamy chwilkę podsmażamy- zestawiamy doprawiamy
solą oraz
pieprzem i zlewamy do miseczki
Smalec ze
śliwką cebulka daje słodycz a
śliwka lekką kwasowość i ten bajeczny kolor. Jak zobaczyłam
śliwki na straganie nie mogłam się oprzeć, aby tego w taki sposób nie połączyć :)
Idealnie smakuję z
ogórkiem kiszonym i na upieczonym
chlebie na zakwasie <3
Smalec robiony od lat wielu a tak nadal nam smakuję