ßßß Cookit - przepis na Smalec z wędzonego boczku

Smalec z wędzonego boczku

nazwa

Wykonanie

Czas na przygotowanie smalcu. Niskie temperatury z oknem sprawiają, że chętnie sięgamy po wysokokaloryczne jedzenie. Przygotowany wczoraj smalec wystarczy na kilka tygodni dietetycznej rozpusty.
Smalec z wędzonego boczku jest bardzo smakowity i aromatyczny. Boczek i słonina zostały zmielone, dlatego smalec bez trudu można rozsmarować na chlebie.
Składniki:
1 kg surowego wędzonego boczku
0,5 kg surowej słoniny (najlepiej wędzonej)
2-3 cebule
2 kwaśne jabłka
10 wędzonych śliwek (ew. suszone śliwki)
1 płaska łyżeczka suszonego: tymianku, rozmarynu, majeranku, ziaren jałowca
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
50 ml żubrówki z trawą żubrową
Przygotowanie:
Boczek i słoninę zmielić w maszynce do mielenia mięsa, z użyciem sitka z bardzo dużymi otworami.
Wytapiać boczek i słoninę na średnim ogniu, aż składniki smalcu będą złoto-brązowe (ale nie spieczone na wiór). Składniki smalcu nie powinny się mocno smażyć tylko wytapiać, należy je często mieszać, aby się nie przypaliły.
Gdy boczek i słonina już się wytopią i będą miały ładny złoto-brązowy kolor, dodać jabłko i śliwki pokrojone w drobną kostkę, po kilku minutach dodać również cebule pokrojone drobno.
Po dodaniu cebuli należy ogień zmniejszyć do minimum. Cebulę smażyć do zeszklenia, nie dłużej bo znużona w gorącym smalcu nawet po wyłączeniu gazu, będzie smażyć się nadal.
Pięć minut przed zakończeniem smażenia smalcu dodać zioła, pieprz i sól.
Po wyłączeniu gazu dodać żubrówkę, dokładnie wymieszać i przelać smalec do słoików.
Smalec należy przechowywać w lodówce.
Smacznego
Jeśli szukacie zdrowej wersji smalcu zobacz przepis na Smalec z cebulą i śliwką bez cholesterolu
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/10/smalec-z-wedzonego-boczku.html