Wykonanie
Witajcie, dziś mam dla Was kruche maślane
ciasteczka z
płatkami owsianymi i truskawellą, ale za nim zaproszę Was na przepis kilka słów o kolejnej godnej polecenia polskiej firmie i jej produktach.

Jakiś czas temu otrzymałam smakowitą przesyłkę od firmy Eterno. W jej składa wchodziły
cytrynki w
rumie, truskawella oraz
syropy limonka z
miętą i zielona
herbata. Oczywiście od razu po rozpakowaniu przesyłki rzuciliśmy się na
cytrynki w
rumie - właściwie to utonęły w naszych herbatkach, pozostawiając po sobie wspomnienie smaku i chęć zakupu kolejnego słoiczka, a miały poczekać na chłodniejsze dni.
Cytrynki to pierwszy produkt firmy Eterno, oprócz nich mają w swojej ofercie 60 innych równie ciekawych kompozycji
smakowych tworzonych z pasją i
sercem, to właśnie sprawia, że są tak niezwykłe. Co bardzo istotne firma stawia na jakość, a w swoich produktach używa jedynie naturalnych składników, nie stosuje sztucznych barwników, dodatków
smakowych i konserwantów.
Przetwory wykonywane są wg tradycyjnych domowych receptur i zapakowane tak pięknie, aż szkoda otwierać :) Jeśli chcecie zapoznać się z całą ofertą firmy zapraszam tutaj - klik .

Kolejny czarodziejski słoiczek, którego mogłam spróbować to truskawella - czy może być coś lepszego od
polskich truskawek zanurzonych w czekoladzie? Okazały się tak pyszne, że mogłabym je wyjeść łyżeczką ze słoiczka, ale
plan był inny, wykorzystać je do kruchych
maślano razowych ciasteczek. Jeszcze tylko zwrócę Waszą uwagę na skład i przechodzę do przepisu.Skład:
truskawki 70%,
cukier,
kakao 6%,
cynamon,
wanilia,
skórka pomarańczowa. Jak widać same naturalne składniki, żadnej chemii.

Składniki:1
jajo1 kostka
masła1/2 szklanki
płatków owsianych2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
brązowego cukru2 1/2 szklanki
mąki razowej (u mnie tym razem żytnia)truskawellaZ podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk podsypujemy jeszcze trochę
maki. Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm. Wycinamy kółka (ja użyłam do tego kieliszka) w połowie naszych kółek wycinamy mniejsze kółka. Całe kółka smarujemy obficie turskawellą i przykrywamy kółkiem z dziurką, dociskając lekko. Układamy na dużej blaszce i pieczemy przez ok 10-15 minut do zarumienienia w 180 st. C






