Wykonanie
WitajcieZdecydowanie muszę w sobie wyrobić nawyk zapisywania przepisów, gdy coś tworzę i kombinuję, a wychodzi pysznie, bo
potem trzeba znów kombinować. Jak z tym tu słonecznikowcem, który miał się już dawno pojawić ale musiałam go zrobić ponownie by odtworzyć przepis. Na szczęście już jest i to jest pysznie, zakochałam się w karmelizowanym
słoneczniku, a w połączeniu z kruchym
ciastem i kremem kajmakowo budyniowym stanowi on wspaniałe ciasto na szczególne okazje. Koniecznie musicie spróbować.
Ciasto:2 1/2 szkl.
mąki pszennej1/2 szkl
mąki kukurydzianej2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej2 łyżki
kakao1/2 łyżeczki
sody2
jajka1/3 szkl
cukru200g
masła4 łyżki
jogurtu naturalnegoMieszamy ze sobą
mąki,
cukier,
kakao,
sodę i
kawę. Dodajemy
masło jajko i
jogurt i zagniatamy gładkie ale dość luźne ciasto, które schładzamy w lodówce co najmniej 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 równe części wykładamy je do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.Jeden placek pieczemy przez ok 25- 30 minut w 180 st. C. Natomiast drugi podpiekamy przez ok 15 minut.Masa karmelowo - słonecznikowa:150g
ziaren słonecznika1 łyżka
miodu1/2 szkl
cukru2 łyżki
jogurtu naturalnego50g
masłaRozpuszczamy na patelni
miód,
cukier,
masło i
jogurt, następnie wsypujemy
słonecznik i całość dokładnie mieszamy.Na podpieczone ciasto wylewamy masę
słonecznikową i wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20min.
Słonecznik powinien nabrać miodowej barwy.Krem budyniowo-karmelowy:2 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki krupczatki3
żółtka200 g
masłapuszka masy krówkowej o smaku
kawowymrum,
spirytus1 szklankę
mleka gotujemy z
cukrem. Drugą mieszamy z obiema
mąkami oraz
żółtkami. Wlewamy do wrzącego
mleka. Gotujemy kilka minut, cały czas mieszając, aż
budyń zgęstnieje. Zimny
budyń miksujemy z
masłem oraz masą kajmakową. Tak przygotowaną masę wykładamy na ostudzony placek i przykrywamy drugim ze
słonecznikiem.