Wykonanie
Ciacho podpatrzone u Marioli, które urzeka swoim wyglądem jak i smakiem. Rewelacyjnie smakuje na drugi dzień po upieczeniu, kiedy blaty ciast zmiękną, i nasiąkną naparem
kawowo-
alkoholowym:).
SKŁADNIKICIASTO3
jaja3 łyżki
kakao¾ szklanki
cukru3 łyżki
miodu3 szklanki
mąki1 łyżka
sody3 łyżki
śmietany(jeśli ciasto jest zbyt twarde i nie
daje się poprawnie rozwałkować)
Jaja,
cukier,
kakao,
miód i
sodę ubijamy na parze przez ok. 15 minut (na kuchence ustawiamy garnek z gotującą się
wodą a na nim stawiamy metalową miskę).KREM1l
mleka3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
żółtka5 łyżek
cukrucukier waniliowy lub inny ulubiony aromat250 g
masłaPOLEWADodatkowo:napar z ½ szklanki
kawy rozpuszczalnej (z 3 łyżeczek
kawy i 3 łyżeczek
cukru) wymieszanej z kieliszkiem
wódki bądź
rumu.WYKONANIECiasto
Jaja,
cukier,
kakao,
miód i
sodę ubijamy na parze przez ok. 15 minut (na kuchence ustawiamy garnek z gotującą się
wodą a na nim stawiamy metalową miskę). Gdy masa zacznie gęstnieć, zestawiamy ją z nad pary, -wsypujemy 2 szklanki
mąki i dokładnie mieszamy. Na stolnicę wysypujemy szklankę
mąki i wykładamy ciasto. W tej
mące ze stolnicy wyrabiamy całość(
mąka ze stolnicy wchłonie się w ciasto, a jeśli będzie zbyt twarde dodajemy ok. 3 łyżki
śmietany). -Ciasto dzielimy na 5 części (mi wyszły 4 ) i rozwałkowujemy na grubość ok. 0 , 5 cm.Każdą pieczemy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 22 x 26 cm w temp. 180 stopni przez ok. 7-8 minut. Następnie upieczone blaty studzimy.KremZagotować szklankę
mleka, pozostałą części
mleka dokładnie wymieszać
żółtkami, obiema
mąkami, oraz
cukrem i
cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące
mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować.
Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty
budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać;
kawę ,
kakao, lub
alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty.*
masło jak i
budyni powinny być w temperaturze pokojowej wtedy na pewno krem się nie zważyKażdy blat ciasta nasączyć naparem, i rozsmarować na nich krem. Ostatni blat ciasta polać polewą lub rozpuszczoną
czekoladą.