ßßß Cookit - przepis na CIASTO UKRAINKA

CIASTO UKRAINKA

nazwa

Wykonanie

Ciacho podpatrzone u Marioli, które urzeka swoim wyglądem jak i smakiem. Rewelacyjnie smakuje na drugi dzień po upieczeniu, kiedy blaty ciast zmiękną, i nasiąkną naparem kawowo-alkoholowym:).
SKŁADNIKI
CIASTO
3 jaja
3 łyżki kakao
¾ szklanki cukru
3 łyżki miodu
3 szklanki mąki
1 łyżka sody
3 łyżki śmietany(jeśli ciasto jest zbyt twarde i nie daje się poprawnie rozwałkować)
Jaja, cukier, kakao, miód i sodę ubijamy na parze przez ok. 15 minut (na kuchence ustawiamy garnek z gotującą się wodą a na nim stawiamy metalową miskę).
KREM
1l mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
5 łyżek cukru
cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat
250 g masła
POLEWA
Dodatkowo:
napar z ½ szklanki kawy rozpuszczalnej (z 3 łyżeczek kawy i 3 łyżeczek cukru) wymieszanej z kieliszkiem wódki bądź rumu.
WYKONANIE
Ciasto
Jaja, cukier, kakao, miód i sodę ubijamy na parze przez ok. 15 minut (na kuchence ustawiamy garnek z gotującą się wodą a na nim stawiamy metalową miskę). Gdy masa zacznie gęstnieć, zestawiamy ją z nad pary, -wsypujemy 2 szklanki mąki i dokładnie mieszamy. Na stolnicę wysypujemy szklankę mąki i wykładamy ciasto. W tej mące ze stolnicy wyrabiamy całość(mąka ze stolnicy wchłonie się w ciasto, a jeśli będzie zbyt twarde dodajemy ok. 3 łyżki śmietany). -
Ciasto dzielimy na 5 części (mi wyszły 4 ) i rozwałkowujemy na grubość ok. 0 , 5 cm.
Każdą pieczemy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 22 x 26 cm w temp. 180 stopni przez ok. 7-8 minut. Następnie upieczone blaty studzimy.
Krem
Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty.
*masło jak i budyni powinny być w temperaturze pokojowej wtedy na pewno krem się nie zważy
Każdy blat ciasta nasączyć naparem, i rozsmarować na nich krem. Ostatni blat ciasta polać polewą lub rozpuszczoną czekoladą.
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2014/11/ciasto-ukrainka.html