ßßß


Niezastąpione w każdym polskim domu, pierogi ruskie.Przez jednych uwielbiane, przez innych nie tolerowane, ale mimo wszystko robimy je od zawsze, każdy wg własnego przepisu, według własnej receptury i takie jakie najbardziej lubimy.Ja chciałabym podzielić się moim ulubionym i sprawdzonym przepisem na pierogi ruskieFarsz idealnie doprawiony, według naszych smaków, a ciasto puszyste i bardzo delikatne, za sprawą parzenia w woreczku.Jeżeli jeszcze nie znalazłeś swojego przepisu, zachęcam Cię do wypróbowania poniższegoSkładniki:1. Farsz450g sera białego półtłustego550g ziemniakówcebulasól, pieprz2. Ciasto2 szklanki mąki1 szklanka wrzącego mleka¼ łyżeczki soliPrzygotowanie:1.FarszZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie i dokładnie rozgniatamy, specjalną praską do ziemniaków, lub tłuczkiem.Do ziemniaków dodajemy ser i razem całość jeszcze ugniatamy by ser połączył się z ziemniakami i powstała nam jednolita masa.Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na patelni, mieszamy z masą.Przyprawiamy solą i pieprzem, według własnego smaku.2.CiastoDo miski wsypujemy mąkę z solą, wlewamy gorące mleko i wyrabiamy na gładkie ciasto, najlepiej za pomocą haków.Gotowe, wyrobione ciasto, obsypujemy lekko mąką, wkładamy do foliowego woreczka i odkładamy na 15 minut.Po upłynięciu 15 minut, wałkujemy ciasto na stolnicy podsypanej mąką, szklanką tworzymy kółka, na środek każdego nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy, mocno dociskając brzegi, by nie rozkleiły się podczas gotowania.Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 2 minut, od momentu ich wypłynięcia na wierzch.Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom