ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

nazwa

Wykonanie

Niezastąpione w każdym polskim domu, pierogi ruskie.
Przez jednych uwielbiane, przez innych nie tolerowane, ale mimo wszystko robimy je od zawsze, każdy wg własnego przepisu, według własnej receptury i takie jakie najbardziej lubimy.
Ja chciałabym podzielić się moim ulubionym i sprawdzonym przepisem na pierogi ruskie
Farsz idealnie doprawiony, według naszych smaków, a ciasto puszyste i bardzo delikatne, za sprawą parzenia w woreczku.
Jeżeli jeszcze nie znalazłeś swojego przepisu, zachęcam Cię do wypróbowania poniższego
Składniki:
1. Farsz
450g sera białego półtłustego
550g ziemniaków
cebula
sól, pieprz
2. Ciasto
2 szklanki mąki
1 szklanka wrzącego mleka
¼ łyżeczki soli
Przygotowanie:
1.Farsz
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i dokładnie rozgniatamy, specjalną praską do ziemniaków, lub tłuczkiem.
Do ziemniaków dodajemy ser i razem całość jeszcze ugniatamy by ser połączył się z ziemniakami i powstała nam jednolita masa.
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na patelni, mieszamy z masą.
Przyprawiamy solą i pieprzem, według własnego smaku.
2.Ciasto
Do miski wsypujemy mąkę z solą, wlewamy gorące mleko i wyrabiamy na gładkie ciasto, najlepiej za pomocą haków.
Gotowe, wyrobione ciasto, obsypujemy lekko mąką, wkładamy do foliowego woreczka i odkładamy na 15 minut.
Po upłynięciu 15 minut, wałkujemy ciasto na stolnicy podsypanej mąką, szklanką tworzymy kółka, na środek każdego nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy, mocno dociskając brzegi, by nie rozkleiły się podczas gotowania.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 2 minut, od momentu ich wypłynięcia na wierzch.
Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5
Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom
Źródło:http://www.usmazona.pl/pierogi-ruskie