Wykonanie
Dziś przepis na coś pysznego i zdrowego
Kurczak na parze, ze
szpinakiem, przyprawiony jedynie
papryką czerwoną i
bazyliąDania przyrządzone na parze są jak wiadomo najzdrowsze, nie
tracą swoich cennych witamin, ale wielu osobom kojarzą się z jedzeniem ” bez smaku „.Nic bardziej mylnego! Fajnie przyprawione naturalnymi
przyprawami, chociażby takimi jak
czosnek,
pietruszka itp. smakują na prawdę wyśmienicie i można się od nich uzależnić 😉Kiedyś usłyszałam od kogoś, że dużo łatwiej jest przygotować obiad z parowaru, niż usmażyć dobrego
schabowego.Zgadzam się z tymi słowami w stu procentach.Mało tego, że jest dużo łatwiej i zdrowiej to i pracy mniejCały obiad wkładamy do parowaru ( w moim przypadku był to
kurczak,
ziemniaki i
fasolka szparagowa ) i czekamyNie ma garów, nie stoimy przy kuchence ( a latem to spora zaleta 😉 ), jedyne co musimy zrobić to umyć po ” uparowaniu obiadu ” pojemniki i tyleDzisiejsza
pierś z kurczaka jest lekko pikantna za sprawą
papryki ( można zastąpić słodką ), bardzo soczysta w środku, a dzięki temu, że jest w niej
szpinak, nabiera wyjątkowego smaku i wygląda obłędnie.Polecam i zachęcam Was do przyrządzenia sobie takiego obiadku na parzeSkładniki:duża
pierś kurczaka200g
szpinaku mrożonegogarść
startego sera żółtego3 ząbki
czosnkusól,
pieprzpapryka czerwona mielona, ostra
bazylia suszonaPrzygotowanie:
Szpinak wrzucamy do garnka, podsmażamy do momentu jego rozmrożenia, dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę,
sól i
pieprz do smaku i dusimy, by
woda którą
szpinak puści, całkowicie odparowała.Na małym ogniu – około 10 minutek.Mieszamy z
serem żółtym.
Pierś kurczaka rozbijamy na cienkiego, większego kotleta.Oprószamy z dwóch stron
solą i
pieprzem.Na kotleta nakładamy cienką warstwę
szpinaku i zawijamy ciasno w roladkę.
Kurczaka można obwiązać nicią, lub spiąć wykałaczką.Posypujemy z każdej strony suszoną
bazylią i
papryką czerwoną ( bądź obtaczamy, jak wygodniej ).Tak przygotowaną roladkę z
kurczaka, wkładamy do parowaru i parujemy 20 minut.Po 20 minutach, zajadamy się zdrowym, soczystym kurczaczkiem :).Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom