ßßß Cookit - przepis na Lahmacun - turecka pizza

Lahmacun - turecka pizza

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszną turecką pizzę na cieniutkim, chrupiącym cieście z farszem z jagnięciny, warzyw i aromatycznych przypraw. Upieczone chlebki podaje się z surówką z kapusty i sosem czosnkowym. Smak tego dania przeszedł moje oczekiwania, ponieważ okazał się po prostu przepyszny! Gorąco wszystkim polecam. Lahmacuny przygotowały także Mirabelka, Malwina, Shinju, Emilia, Zuzia i Sianko .
Składniki :
Ciasto :
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
100ml ciepłej wody
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
50ml oliwy
50ml wody
Farsz :
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonej bazylii
3 łyżeczki suszonej natki pietruszki
3 łyżeczki suszonej mięty
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
czerwona papryka
sok z cytryny
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 spory pomidor
300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną)
4 łyżki koncentratu pomidorowego
szczypta pieprzu kajeńskiego
sól, pieprz
Sos Czosnkowy :
200ml jogurtu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
sól, pieprz
sczypta cukru
Przygotowanie :
Ciasto :
Drożdże z cukrem rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody. Mąkę z solą przesiać do dużej miski, dokładnie wymieszać. Dodać olej i wodę oraz drożdże, dokładnie wymieszać i wyrabiać aż ciasto się sklei, następnie ugniatać przez kilka minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do naoliwionej miski, przykryć wilgotną ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Farsz :
W międzyczasie dokładnie zmiksować cebulę, czosnek, paprykę, zioła i przyprawy oraz sok z cytryny i oliwę. Następnie dodać pomidora i ponownie zmiksować. Rozgrzać patelnie i wrzucić na nią mięso mielone chwilę przesmażyć po czym dodać zmiksowaną masę cebulową. Smażyć przez kilkanaście minut lub do czasu aż mięso będzie usmażone, doprawić pieprzem kajeńskim, solą i pieprzem. Odstawić, aby farsz ostygł.
Sos czosnkowy :
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce i odstawić, aby smaki się połączyły.
Przygotowanie lahmacuna :
Piekarnik nagrzać do 250 stopni.
Ciasto podzielić na kilka równych części (u mnie 4), rozwałkować je na niewielkie cienkie placki (grubości naleśnika), nałożyć niewielka ilość farszu i równomiernie je rozsmarować. Chlebek piec przez kilka minut (do czasu aż brzegi się zrumienią) na najniższym poziomie piekarnika. Ja piekłam je na glinianym naczyniu do pieczenia pizzy, co bardzo pomaga i przyspiesza proces pieczenia.
Podawać z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/08/lahmacun-turecka-pizza.html