Wykonanie
Zapraszam na pyszną turecką pizzę na cieniutkim, chrupiącym cieście z farszem z
jagnięciny, warzyw i aromatycznych przypraw. Upieczone
chlebki podaje się z surówką z
kapusty i
sosem czosnkowym. Smak tego dania przeszedł moje oczekiwania, ponieważ okazał się po prostu przepyszny! Gorąco wszystkim polecam. Lahmacuny przygotowały także Mirabelka,
Malwina, Shinju, Emilia, Zuzia i Sianko .
Składniki :Ciasto :1,5 łyżeczki
suszonych drożdży0,5 łyżeczki
cukru100ml ciepłej
wody2,5 szklanki
mąki1 łyżeczka
soli50ml
oliwy50ml
wodyFarsz :1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżeczki suszonej
bazylii3 łyżeczki suszonej
natki pietruszki3 łyżeczki suszonej
mięty1 łyżeczka
słodkiej papryki0,5 łyżeczki
płatków chilli1 łyżeczka mielonego
kminu1 łyżeczka mielonej
kolendryczerwona paprykasok z cytryny1-2 łyżki
oliwy z oliwek1 spory
pomidor300g mielonej
jagnięciny (można zastąpić
wołowiną)4 łyżki
koncentratu pomidorowegoszczypta
pieprzu kajeńskiego
sól,
pieprzSos Czosnkowy :200ml
jogurtu1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1-2 ząbki
czosnku wyciśnięte przez praskę
sól,
pieprzsczypta
cukruPrzygotowanie :Ciasto :
Drożdże z
cukrem rozpuścić w połowie szklanki ciepłej
wody.
Mąkę z
solą przesiać do dużej miski, dokładnie wymieszać. Dodać
olej i
wodę oraz
drożdże, dokładnie wymieszać i wyrabiać aż ciasto się sklei, następnie ugniatać przez kilka minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do naoliwionej miski, przykryć wilgotną ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Farsz :W międzyczasie dokładnie zmiksować
cebulę,
czosnek,
paprykę,
zioła i
przyprawy oraz
sok z cytryny i
oliwę. Następnie dodać
pomidora i ponownie zmiksować. Rozgrzać patelnie i wrzucić na nią
mięso mielone chwilę przesmażyć po czym dodać zmiksowaną masę
cebulową. Smażyć przez kilkanaście minut lub do czasu aż
mięso będzie usmażone, doprawić
pieprzem kajeńskim,
solą i
pieprzem. Odstawić, aby farsz ostygł.
Sos czosnkowy :Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce i odstawić, aby smaki się połączyły.Przygotowanie lahmacuna :Piekarnik nagrzać do 250 stopni.Ciasto podzielić na kilka równych części (u mnie 4), rozwałkować je na niewielkie cienkie placki (grubości naleśnika), nałożyć niewielka ilość farszu i równomiernie je rozsmarować. Chlebek piec przez kilka minut (do czasu aż brzegi się zrumienią) na najniższym poziomie piekarnika. Ja piekłam je na glinianym naczyniu do pieczenia pizzy, co bardzo pomaga i przyspiesza proces pieczenia.Podawać z surówką z
czerwonej kapusty i
sosem czosnkowym.
Smacznego!