ßßß Cookit - przepis na Faszerowany bakłażan - Karniyarik

Faszerowany bakłażan - Karniyarik

nazwa

Wykonanie

Dziś w ramach wspólnego gotowania do psiankowatej akcji organizowanej przez Mopsika postanowiłyśmy wraz z Mirabelką, Emilią i Mopsem przygotować faszerowanego bakłażana. Mówiąc szczerze z dużą niecierpliwością czekałam na przygotowanie tego dania, chociaż bakłażan nie jest moim ulubionym warzywem, to jednak wiedziałam, że zapieczony z ciekawym farszem będzie bardzo smaczny. Przygotowałam go na sposób turecki - nadziewany jagnięciną i doprawiony cynamonem i muszę przyznać, że nie zawiodłam się - bakłażan przygotowany w ten sposób był przepyszny. Przepis na tak przygotowanego bakłażana znalazłam na tej stronie, wprowadziłam jedynie niewielkie zmiany.
Składniki :
3 niewielkie bakłażany
2 średnie cebule
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta płatków chilli
250-300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną)
20g orzeszków pinii
2-3 łyżki natki pietruszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pół puszki krojonych pomidorów (200g)
sól, pieprz
oliwa
Sos :
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
2 laski cynamonu
Przygotowanie :
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Wierzch bakłażanów posmarować oliwą, posolić i mocno popieprzyć. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-30 minut.
W międzyczasie przygotować farsz - na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę wymieszane z kminem, papryką i cynamonem. Smażyć do czasu aż cebula zmięknie i zaczną wydobywać się aromaty. Dodać mieloną jagnięcinę, orzeszki pinii, posiekaną natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy, cukier oraz płatki chilli. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, do czasu aż mięso będzie usmażone. Dodać krojone pomidory, sól (1 łyżeczkę) i pieprz (sporo), wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.
Przygotować sos - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki, oprócz laski cynamonu, tę połamać na mniejsze części.
Gdy bakłażan będzie upieczony, wyjąć go z piekarnika i pozwolić mu nieco ostygnąć. Następnie delikatnie wydrążyć nieco miąższu (około połowy - 3/4) nieco go rozdrobnić i dodać do mięsa, dokładnie wymieszać, po czym przełożyć farsz do bakłażanów. Na blachę wlać sos i wrzucić pokruszone laski cynamonu. Przykryć i zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 45 minut lub do czasu aż bakłażan będzie miękki, a mięso się przyrumieni. Podawać gorące.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/08/faszerowany-bakazan-karniyarik.html