Wykonanie
Dziś w ramach wspólnego gotowania do psiankowatej akcji organizowanej przez Mopsika postanowiłyśmy wraz z Mirabelką, Emilią i Mopsem przygotować faszerowanego
bakłażana. Mówiąc szczerze z dużą niecierpliwością czekałam na przygotowanie tego dania, chociaż
bakłażan nie jest moim ulubionym warzywem, to jednak wiedziałam, że zapieczony z ciekawym farszem będzie bardzo smaczny. Przygotowałam go na sposób turecki - nadziewany
jagnięciną i doprawiony
cynamonem i muszę przyznać, że nie zawiodłam się -
bakłażan przygotowany w ten sposób był przepyszny. Przepis na tak przygotowanego
bakłażana znalazłam na tej stronie, wprowadziłam jedynie niewielkie zmiany.
Składniki :3 niewielkie
bakłażany2 średnie
cebule2 duże ząbki
czosnku1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka mielonego
cynamonuszczypta
płatków chilli250-300g mielonej
jagnięciny (można zastąpić
wołowiną)20g
orzeszków pinii2-3 łyżki
natki pietruszki1 łyżka
koncentratu pomidorowegopół puszki krojonych
pomidorów (200g)
sól,
pieprzoliwaSos :1 łyżeczka mielonego
kminu1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka mielonego
cynamonu2 łyżki
soku z cytryny2 laski
cynamonuPrzygotowanie :Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Wierzch
bakłażanów posmarować
oliwą, posolić i mocno popieprzyć. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-30 minut.W międzyczasie przygotować farsz - na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę, przesmażyć na niej
cebulę pokrojoną w drobną kostkę i
czosnek wyciśnięty przez praskę wymieszane z
kminem,
papryką i
cynamonem. Smażyć do czasu aż
cebula zmięknie i zaczną wydobywać się aromaty. Dodać mieloną
jagnięcinę,
orzeszki pinii, posiekaną
natkę pietruszki,
koncentrat pomidorowy,
cukier oraz
płatki chilli. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, do czasu aż
mięso będzie usmażone. Dodać krojone
pomidory,
sól (1 łyżeczkę) i
pieprz (sporo), wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.Przygotować sos - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki, oprócz laski
cynamonu, tę połamać na mniejsze części.Gdy
bakłażan będzie upieczony, wyjąć go z piekarnika i pozwolić mu nieco ostygnąć. Następnie delikatnie wydrążyć nieco miąższu (około połowy - 3/4) nieco go rozdrobnić i dodać do
mięsa, dokładnie wymieszać, po czym przełożyć farsz do
bakłażanów. Na blachę wlać sos i wrzucić pokruszone laski
cynamonu. Przykryć i zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 45 minut lub do czasu aż
bakłażan będzie miękki, a
mięso się przyrumieni. Podawać gorące.
Smacznego !