ßßß Cookit - przepis na Mulligatawny

Mulligatawny

nazwa

Wykonanie

Płynne czwartki
Dziś zapraszam na aromatyczną, rozgrzewającą, indyjską zupę. Dlaczego rozgrzewającą zupa w lipcu, a nie orzeźwiający chłodnik? ponieważ u mnie temperatury są zdecydowanie jesienne. Z przygotowaniem tej zupy nosiłam się już od bardzo dawna, ale jakoś się nie składało, zawsze miałam w planach coś innego. Mimo że przepis nie jest skomplikowany, to dość czasochłonny i wymaga dobrze zaopatrzonej szafki z przyprawami, podobnie jak każda potrawa tej kuchni.
Istnieje wiele przepisów na tę zupę, są wersje wegetariańskie i z kurczakiem, z ryżem lub bez. Ja tym razem postanowiłam przygotować wersje z kurczakiem, ale bez ryżu, jednak możecie być pewni, że za jakiś czas pojawi się wersja z ryżem, ponieważ kiedyś taką jadłam i bardzo mi smakowała:) Przepis na tę zupę zaczerpnęłam ze strony Curry and Comfort, wprowadziłam jedynie niewielkie modyfikacje.
Zupa wyszła bardzo smaczna, z dużą ilością mięsa, aromatyczna i dość pikantna. Polecam ją wszystkim, nie tylko fanom kuchni indyjskiej;)
Składniki :
Na wywar:
2 piersi z kurczaka
1 cebula
kawałek pora
kilka marchewek
pietruszka
1 łodyga selera naciowego
kilka ziarenek pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
sól
Na zupę :
wywar wraz z mięsem, marchewka i selerem, pozostałe składniki wyrzucić
2 łyżeczki nasion kolendry
0,25 łyżeczki nasion kozieradki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
2 łyżeczki ryżu
0,5 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
2 łyżeczki startego imbiru
2 łyżeczki wyciśniętego czosnku
1 średnia cebula
1 papryczka chili (do smaku)
puszka krojonych pomidorów (400g)
0,5 łyżeczki kurkumy
100ml mleczka kokosowego (użyłam śmietany)
sok z cytryny (do smaku)
sól
Przygotowanie :
Wszystkie składniki wywaru umieścić w garnku, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie.
Kolendrę, kozieradkę, kmin, koper włoski i ryz uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydobywać się z nich aromat, ale uwaga aby ich nie przypalić! Następnie utrzeć je w moździerzu z dodatkiem pieprzu.
W garnku rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę, następnie dodać imbir i czosnek, dokładnie wymieszać i dusić przez kilka minut. Dodać drobno posiekaną papryczkę chili, uprażone i utarte przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez chwilę, aby przyprawy połączyły się z masą cebulową. Dodać drobno pokrojony seler naciowy z wywaru. Dodać pomidory, kurkumę i zalać wywarem, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez 20 minut.
W międzyczasie rozdrobnić pierś z kurczaka z wywaru, natomiast marchewkę pokroić w plasterki.
Gdy zupa się ugotuje dodać do niej większą część marchewki i zmiksować. Zupę spróbować i ewentualnie doprawić do smaku, dodać mleko kokosowe (śmietanę) oraz sok z cytryny. Dodać pozostałą marchewkę i rozdrobnionego kurczaka, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby podgrzać i natychmiast podawać.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/07/mulligatawny.html