Wykonanie
Płynne czwartkiDziś zapraszam na aromatyczną, rozgrzewającą, indyjską zupę. Dlaczego rozgrzewającą zupa w lipcu, a nie orzeźwiający chłodnik? ponieważ u mnie temperatury są zdecydowanie jesienne. Z przygotowaniem tej zupy nosiłam się już od bardzo dawna, ale jakoś się nie składało, zawsze miałam w planach coś innego. Mimo że przepis nie jest skomplikowany, to dość czasochłonny i wymaga dobrze zaopatrzonej szafki z
przyprawami, podobnie jak każda potrawa tej kuchni.Istnieje wiele przepisów na tę zupę, są wersje wegetariańskie i z
kurczakiem, z
ryżem lub bez. Ja tym razem postanowiłam przygotować wersje z
kurczakiem, ale bez
ryżu, jednak możecie być pewni, że za jakiś czas pojawi się wersja z
ryżem, ponieważ kiedyś taką
jadłam i bardzo mi smakowała:) Przepis na tę zupę zaczerpnęłam ze strony
Curry and Comfort, wprowadziłam jedynie niewielkie modyfikacje.Zupa wyszła bardzo smaczna, z dużą ilością
mięsa, aromatyczna i dość pikantna. Polecam ją wszystkim, nie tylko fanom kuchni indyjskiej;)
Składniki :
Na
wywar:2
piersi z kurczaka1
cebulakawałek
porakilka
marchewekpietruszka1 łodyga
selera naciowegokilka ziarenek
pieprzu2 ziarenka
ziela angielskiegosólNa zupę :
wywar wraz z
mięsem,
marchewka i
selerem, pozostałe składniki wyrzucić2 łyżeczki nasion
kolendry0,25 łyżeczki nasion
kozieradki1 łyżeczka
kminu rzymskiego1 łyżeczka nasion
kopru włoskiego2 łyżeczki
ryżu0,5 łyżeczki ziarenek
czarnego pieprzu2 łyżeczki startego
imbiru2 łyżeczki wyciśniętego
czosnku1 średnia
cebula1
papryczka chili (do smaku)puszka krojonych
pomidorów (400g)0,5 łyżeczki
kurkumy100ml
mleczka kokosowego (użyłam
śmietany)
sok z cytryny (do smaku)
sólPrzygotowanie :Wszystkie składniki
wywaru umieścić w garnku, zalać
wodą i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie.
Kolendrę,
kozieradkę,
kmin,
koper włoski i ryz uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydobywać się z nich aromat, ale uwaga aby ich nie przypalić! Następnie utrzeć je w moździerzu z dodatkiem
pieprzu.W garnku rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim
cebulę pokrojoną w drobną kostkę, następnie dodać
imbir i
czosnek, dokładnie wymieszać i dusić przez kilka minut. Dodać drobno posiekaną
papryczkę chili, uprażone i utarte
przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez chwilę, aby
przyprawy połączyły się z masą
cebulową. Dodać drobno pokrojony
seler naciowy z
wywaru. Dodać
pomidory,
kurkumę i zalać
wywarem, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez 20 minut.W międzyczasie rozdrobnić
pierś z kurczaka z
wywaru, natomiast
marchewkę pokroić w plasterki.Gdy zupa się ugotuje dodać do niej większą część
marchewki i zmiksować. Zupę spróbować i ewentualnie doprawić do smaku, dodać
mleko kokosowe (
śmietanę) oraz
sok z cytryny. Dodać pozostałą
marchewkę i rozdrobnionego
kurczaka, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby podgrzać i natychmiast podawać.
Smacznego!