ßßß Cookit - przepis na Tajine z wołowiny

Tajine z wołowiny

nazwa

Wykonanie

Mięsny wtorek
Dziś dobiega końca Festiwal Kuchni Arabskiej (na jakiś czas uwolnię was od przepisów z tej części świata, jednak nie opuszczę z Azji, ponieważ rozpoczęła się inna akcja kulinarna - kuchnia indyjska, w związku z czym w najbliższym czasie możecie spodziewać się wielu przepisów z Półwyspu Indyjskiego;)). Na zakończenie arabskiego gotowania postanowiłyśmy wraz z Panną Malwinną i Mirabelką przygotować tajine, czyli danie gotowane w charakterystycznym, glinianym naczyniu o tej samej nazwie.
Składniki :
500g wołowiny
2 cebule
2 ząbki czosnku
3-4 marchewki
250-300ml bulionu wołowego
puszka krojonych pomidorów (400g)
garść suszonych śliwek
garść płatków migdałów
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego kardamonu
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki kurkumy
sol, pieprz
oliwa do smażenia
świeża kolendra (opcjonalnie, do przybrania)
Przygotowanie :
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę na silnym ogniu przesmażyć pokrojoną cebulę, aż lekko zbrązowieje, przełożyć do tajine, dodać rozgniecione ząbki czosnku. Mięso pokroić na kawałki wielkości kęsa, i dokładnie obtoczyć je w przyprawach (kminie, cynamonie, kardamonie, słodkiej i ostrej papryce, imbirze i kurkumie) oraz soli i pieprzu. Na patelnie dolać oliwy i gdy będzie mocno rozgrzana wrzucić mięso i chwilę smażyć, aż lekko zbrązowieje, mieszać od czasu do czasu, gdyż przyprawy będą przywierały. Przełożyć do tjine.
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki dodać do tagine. Do naczynia wlać bulion oraz pomidory, wszystko delikatnie zamieszać. Naczynie postawić na elektrycznym palniku ustawionym na "3", przykryć i dusić przez około 1,5-2 godziny. Jeżeli będzie się za mocno gotowało zmniejszyć moc palnika na "2". Po tym czasie sprawdzić miękkość mięsa i marchewki. Dodać rozdrobnione na mniejsze kawałki śliwki oraz migdały i gotować przez kolejna godzinę lub półtorej, lub do miękkości mięsa i warzyw. Podawać z kuskusem lub arabskim chlebkiem.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/06/tajine-z-woowiny.html