Wykonanie
Mięsny wtorekDziś dobiega końca Festiwal Kuchni Arabskiej (na jakiś czas uwolnię was od przepisów z tej części świata, jednak nie opuszczę z Azji, ponieważ rozpoczęła się inna akcja kulinarna - kuchnia indyjska, w związku z czym w najbliższym czasie możecie spodziewać się wielu przepisów z Półwyspu Indyjskiego;)). Na zakończenie arabskiego gotowania postanowiłyśmy wraz z Panną Malwinną i Mirabelką przygotować tajine, czyli danie gotowane w charakterystycznym, glinianym naczyniu o tej samej nazwie.

Składniki :

500g
wołowiny2
cebule2 ząbki
czosnku3-4
marchewki250-300ml
bulionu wołowegopuszka krojonych
pomidorów (400g)garść suszonych
śliwekgarść
płatków migdałów1 łyżeczka mielonego
kminu1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka mielonego
kardamonu0,5 łyżeczki mielonego
imbiru0,5 łyżeczki
ostrej papryki0,5 łyżeczki
kurkumysol,
pieprzoliwa do smażeniaświeża
kolendra (opcjonalnie, do przybrania)

Przygotowanie :Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać
oliwę na silnym ogniu przesmażyć pokrojoną
cebulę, aż lekko zbrązowieje, przełożyć do tajine, dodać rozgniecione ząbki
czosnku.
Mięso pokroić na kawałki wielkości kęsa, i dokładnie obtoczyć je w przyprawach (kminie,
cynamonie,
kardamonie, słodkiej i
ostrej papryce,
imbirze i
kurkumie) oraz
soli i
pieprzu. Na patelnie dolać
oliwy i gdy będzie mocno rozgrzana wrzucić
mięso i chwilę smażyć, aż lekko zbrązowieje, mieszać od czasu do czasu, gdyż
przyprawy będą przywierały. Przełożyć do
tjine.
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki dodać do tagine. Do naczynia wlać
bulion oraz
pomidory, wszystko delikatnie zamieszać. Naczynie postawić na elektrycznym palniku ustawionym na "3", przykryć i dusić przez około 1,5-2 godziny. Jeżeli będzie się za mocno gotowało zmniejszyć moc palnika na "2". Po tym czasie sprawdzić miękkość
mięsa i
marchewki. Dodać rozdrobnione na mniejsze kawałki
śliwki oraz
migdały i gotować przez kolejna godzinę lub półtorej, lub do miękkości
mięsa i warzyw. Podawać z
kuskusem lub arabskim
chlebkiem.

Smacznego !