ßßß
Składniki :
500g wołowiny2 cebule2 ząbki czosnku3-4 marchewki250-300ml bulionu wołowegopuszka krojonych pomidorów (400g)garść suszonych śliwekgarść płatków migdałów1 łyżeczka mielonego kminu1 łyżeczka mielonego cynamonu1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka mielonego kardamonu0,5 łyżeczki mielonego imbiru0,5 łyżeczki ostrej papryki0,5 łyżeczki kurkumysol, pieprzoliwa do smażeniaświeża kolendra (opcjonalnie, do przybrania)
Przygotowanie :Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę na silnym ogniu przesmażyć pokrojoną cebulę, aż lekko zbrązowieje, przełożyć do tajine, dodać rozgniecione ząbki czosnku. Mięso pokroić na kawałki wielkości kęsa, i dokładnie obtoczyć je w przyprawach (kminie, cynamonie, kardamonie, słodkiej i ostrej papryce, imbirze i kurkumie) oraz soli i pieprzu. Na patelnie dolać oliwy i gdy będzie mocno rozgrzana wrzucić mięso i chwilę smażyć, aż lekko zbrązowieje, mieszać od czasu do czasu, gdyż przyprawy będą przywierały. Przełożyć do tjine.Marchewkę obrać i pokroić w plasterki dodać do tagine. Do naczynia wlać bulion oraz pomidory, wszystko delikatnie zamieszać. Naczynie postawić na elektrycznym palniku ustawionym na "3", przykryć i dusić przez około 1,5-2 godziny. Jeżeli będzie się za mocno gotowało zmniejszyć moc palnika na "2". Po tym czasie sprawdzić miękkość mięsa i marchewki. Dodać rozdrobnione na mniejsze kawałki śliwki oraz migdały i gotować przez kolejna godzinę lub półtorej, lub do miękkości mięsa i warzyw. Podawać z kuskusem lub arabskim chlebkiem.
Smacznego !