ßßß
Składniki :500g młodych ziemniaków1 średnia cebula3-4 jajkakoperek1 czerwona papryczka chili (opcjonalnie)sól, pieprzoliwa do smażenia (2-3 łyżki)
Przygotowanie :Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i położyć na sicie, aby obciekły, następnie osuszyć je jeszcze ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobniutko posiekana lub starta na tarce cebule. Gdy cebula się zeszkli dodać starte ziemniaki i drobno pokrojona papryczkę chili (opcjonalnie). Wszystko wymieszać i smażyć przez kilkanaście minut aż ziemniaki zmiękną, mieszać od czasu do czasu. Masę ziemniaczana wygładzić i smażyć przez kolejne kilka(naście) minut aż spod będzie przyrumieniony. Na wierzchu zrobić niewielkie zagłębienia i wbić do nich jajka. Patelnie wstawić do piekarnika pod grill lub górną grzałkę i zapiekać przez chwile, aż białka się zetną, a całość ładnie przyrumieni. Natychmiast podawać posypane koperkiem i papryczka chili (opcjonalnie).
Smacznego !