Wykonanie
Wyszukiwanie dietetycznych przepisów nie jest łatwe i czasami na prawdę trzeba się nagłowić i nakombinować. Czasami trzeba też odrobinę nagiąć zasady. Dziś postanowiłam przygotować taką a'la potrawkę z chudej
wieprzowiny (
schabu) z
marchewką. Danie okazało się bardzo smaczne i myślę odpowiednie dla mojej diety, mimo odrobiny
cebulki i ząbka
czosnku.
Składniki :1 mała
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżka
oliwy3-4
marchewki2-3 ziarenka
pieprzulistek laurowy1-2 ziarenka
ziela angielskiego0,5 łyżeczka suszonego
tymianku0,5 łyżeczki ziaren
kolendry1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego3 kotlety
schabowe (jeżeli nie jesteście na diecie może to być trochę tłustsze
mięso np.
łopatka)szczypta słodkiej i
ostrej papryki, może być też wędzona
sól,
pieprz1 łyżka
mąki kukurydzianej2-3 łyżki
wodyPrzygotowanie :Na patelni rozgrzać
oliwę i przesmażyć na niej drobno pokrojoną
cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek
czosnku.
Marchewkę obrać, pokroić w grube plasterki, wrzucić do garnka, dodać
listek laurowy, ziarenka
pieprzu i
ziele angielskie, zalać
wodą, tylko tyle aby zakryła
marchewki, zagotować.Gdy
cebula się zeszkli dodać ją do gotującej się
marchewki wraz z
tymiankiem i
kolendrą. Gotować aż
marchewka będzie na wpół miękka.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę wielkości kęsa. Dodać do gotującej się
marchewki, zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia do czasu aż
marchewka będzie miękka, a
mięso ugotowane. Sos powinien odparować i zgęstnieć, w razie potrzeby zagęścić
mąką kukurydzianą rozrobioną z
wodą.
Smacznego !